Bert en Marjo Visser
Bert en Marjo Visser Foto: Martijn Bijzitter

Bert en Marjo Vis 25 jaar actief in de supermarktbranche

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Bert en Marjo Vis zijn dit jaar 25 jaar ondernemers in de supermarktbranche. Eerst bij C1000 en sinds 2015 bij Jumbo. Na al die jaren willen ze niet meer weg uit de gemeente. “Wij passen in Steenwijkerland!”

“Wij gaan een supermarkt beginnen!” Met deze boodschap komt Bert Vis in 1995 thuis bij zijn vrouw Marjo in Leerdam. Tot Berts verbazing zegt Marjo, die peuterleidster is, niet ‘Oei’ of ‘Waarom?’, maar “Oh, waar dan?”. Van meet af aan is ook zij enthousiast om het avontuur in de supermarktwereld aan te gaan. Zelf heeft Bert dan al tien jaar een eigen slagerij. Ook is hij actief als freelancer, onder andere bij C1000, waar hij een vleeswarenonderzoek doet. Als slagerszoon vindt hij dat kijkje in de keuken zo interessant dat hij besluit zich aan te melden voor het ondernemerschap in franchise in een C1000. “Ik was al tien jaar freelancer en wilde graag iets anders beginnen,” voegt hij daaraan toe. Na de aanmelding volgt een selectieprocedure en worden Bert en Marjo geschikt bevonden om de C1000 in Steenwijk te gaan runnen. Daarvoor moeten zij het vestingstadje nog wel even op de kaart opzoeken, want zij weten niet waar het ligt. Op 2 juni 1997 gaan ze open. Daarvoor runde Frits Even deze supermarkt vanuit de formule Pick Pack. “Nog steeds zeggen mensen: ‘We gaan naar Fritsie,’ zegt Bert lachend.

‘Onze rol is faciliteren’

De beginperiode als supermarktmanagers ervaren Bert en Marjo als spannend en intensief. Marjo wordt het gezicht van de zaak en geeft leiding aan de kassagroep. Bert is meestal boven in het kantoor aan het werk. Financiën, inkoop en administratie is zijn pakkie-an. “Onze rol is faciliteren,” vat hij samen. Hun samenwerking gaat prima, ze vullen elkaar goed aan. Na anderhalf jaar huren besluiten zij zich definitief hier te vestigen en kopen zij een woning in Willemsoord.

Mensgericht

Het echtpaar begint met zestig medewerkers. Een aantal dat 25 jaar later gegroeid is tot 170. Vijf van hen werken ook al een kwart eeuw in het bedrijf, waaronder bedrijfsleider Eelco Kemerink. Bert en Marjo zeggen beiden dat ze ‘mensgericht’ met hun personeelsleden omgaan. “Ik wil het goed doen voor mijn mensen, dan hebben onze klanten het ook goed,” is Berts filosofie. Marjo vertelt dat het haar aanspreekt om met mensen om te gaan. “Medewerkers ontwikkelen, dat vind ik het mooiste. Veel komen hier binnen als puber en gaan weg als jongvolwassene.” Ze leert hen in een team te werken, op tijd te komen en een stukje levenservaring op te bouwen. In de kantine komen alle soorten medewerkers bij elkaar. “We hebben drie culturen in huis,” zegt Bert daarover. “Scholieren, vrouwen met een bijbaan en mensen die carrière willen maken.” 

Veranderingen en uitdagingen

In de loop der jaren hebben Bert en Marjo veel veranderingen meegemaakt. In 2003 wordt de winkel vergroot en zijn zij apetrots op het resultaat. Twaalf jaar later stappen zij als laatsten over van C1000 naar Jumbo. “We moesten toen weer opnieuw iets opbouwen, maar de formule sloeg aan en onze omzet steeg,” zegt Bert. Andere grote veranderingen en uitdagingen in een kwart eeuw ondernemerschap zijn de zondagopenstelling, de financiële crises en thuisbezorgen. Recent is Jumbo bovendien gestart met zelfscankassa’s. “En er kwamen meer concurrenten bij, dus we hoefden ons nooit te vervelen,” voegt Bert daar nog aan toe. 

‘Goed geland’

Marjo vindt de aankoop van de naastgelegen drogisterij een hoogtepunt. Drie jaar geleden heeft zij die doorverkocht aan DA Margo Veenstra. Hierdoor kan ze een stapje terugdoen, zodat ze nu meer tijd heeft voor kinderen en kleinkinderen. Stoppen met werken willen de beide zestigers voorlopig nog niet. Voordat Bert met pensioen gaat, zou hij graag nog eraan mee willen werken dat het Steenwijkerdiep verder ontwikkeld wordt. “En ik wil nog een aantal mensen naar hun pensioen brengen,” klinkt het vrolijk. Ook na het pensioen wil het echtpaar in de gemeente blijven. “Wij passen in Steenwijkerland en gaan hier niet meer weg, we zijn goed geland.” Dat Bert twee periodes voorzitter is geweest van de winkeliersvereniging heeft daar zeker aan bijgedragen. 

Borrelavond

Bert en Marjo willen hun 25-jarig ondernemersjubileum op 10 september met hun medewerkers vieren met een borrelavond in Eethuys De Steen in Willemsoord. Ook oud-medewerkers zijn welkom. Kijk op www.facebook.com/jumbobertvis voor meer informatie.



Marjo en Bert Vis
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 6 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 10 uur geleden