Afbeelding
Foto: Gerd Altmann

Brandbrief overlast Icebear

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Afgelopen week is bijgevoegde brief namens meerdere raadsfracties van de gemeenteraad Steenwijkerland aan het college van B&W verstuurd. 

Sinds het voorjaar zijn er veel klachten over geluid, stof en gevaarlijke stoffen onder andere in Steenwijk Noord, Tuk en op het Groot verlaat. De vermoedelijke bron voor de klachten is de fabriek van Icebear aan de Dolderweg in Steenwijk, waar vanaf begin dit jaar een nieuw productieproces is gestart.

Tot nu toe heeft Icebear twee inloopavonden (15 juni en 7 september) georganiseerd waarbij een deel van de klachten worden erkend. Er is uitleg gegeven over de reeds genomen maatregelen en welke verbeteringen in de toekomst nog op de rol staan om overlast te verminderen of te voorkomen. Op de inloopavonden kon geen harde toezegging worden gedaan of na het nemen van de voorgenomen maatregelen de overlast ook is verholpen.

De gemeente Steenwijkerland heeft ook een inloopavond (13 juli) georganiseerd waarbij ook de omgevingsdienst en de GGD IJsselland aanwezig waren om een toelichting te geven over de stappen die zijn genomen om de overlast in kaart te brengen en hoe daar verder mee gehandeld wordt.

De omgevingsdienst heeft op die avond ook aangegeven dat er mogelijk sprake is van overschrijding van de normen.

Door verschillende partijen (VVD en CPB) zijn schriftelijke vragen gesteld en een aantal partijen (PvdA en CDA) hebben intern bij de gemeente geïnformeerd naar de stand van zaken rondom dit dossier.

Op 13 september hebben omwonenden een petitie aangeboden om de overlast nog eens te benadrukken.

Mede naar aanleiding van bovenstaande zijn er op 13 en 21 september vanuit het college en de ambtelijke organisatie twee e-mails geweest met een korte update. In het kort komt het er op neer dat de onderzoeken zijn uitgevoerd maar dat de resultaten op zich laten wachten.

Er zijn veel inwoners die aan raadsleden vragen wat doet de gemeente in dit dossier, waarom duurt het allemaal zo lang, hoe serieus wordt men genomen over erkende overlast en waar blijft de toegezegde informatie avond over de resultaten van de onderzoeken?

Wij vragen u om met spoed actief te communiceren naar onze inwoners over de stand van zaken van het proces en niet alleen via memo’s naar de gemeenteraad. Daarnaast het verzoek om de informatiepagina op de gemeentelijke website ook up-to-date te maken met de laatste informatie.

Mede namens de fracties van BGL, CPB, CDA, ChristenUnie, Groen Links, D66, Veur Elkaar, PvdA Steenwijkerland, Roland Logtmeijer

Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 22 uur geleden
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 16 mei, 21:31