Bij het bankje naast het Gedenkteken voor de Joodse Steenwijkers ligt de eerste Stolperstein waarbij wordt stilgestaan: de Stolperstein voor Eduard de Leeuw.
Bij het bankje naast het Gedenkteken voor de Joodse Steenwijkers ligt de eerste Stolperstein waarbij wordt stilgestaan: de Stolperstein voor Eduard de Leeuw. Foto: Stichting Stolpersteine Steenwijk

Nieuw project van Stichting Stolpersteine Steenwijk: Gastles in de Gasthuisstraat

Steenwijk

STEENWIJK - Elk jaar ontwikkelt de Stichting Stolpersteine Steenwijk nieuwe projecten. Het project voor 2024 is een Gastles in de Gasthuisstraat. De gedachte hierachter is dat tussen de Gasthuispoort en de Markt in Steenwijk enkele bijzondere tastbare locaties zijn om stil te staan bij de Joodse geschiedenis van Steenwijk. Er is een routebeschrijving gemaakt voor een wandeling door de Gasthuisstraat.

Voor dit project werkte de Stichting Stolpersteine Steenwijk samen met de gemeente Steen­wijkerland, het onderwijsproject Vrijheid Steenwijkerland, het Stadsmuseum Steenwijk en de Historische Vereniging Steenwijk en omgeving.

 Op 5 april 2024 gaat het project officieel van start. Dan zal de eerste schoolklas onder begeleiding van een gids van de Stichting Stolpersteine Steenwijk de wandeling maken vanaf het Gedenkteken voor de Joodse Steenwijkers aan de Gasthuispoort naar de Markt. De route gaat langs de plaats waar de synagoge stond, langs tien Stolpersteine en eindigt bij het Stadsmuseum. Tussen 5 april en 4 mei 2024 worden daar kunstwerken over de Tweede Wereldoorlog tentoongesteld. Het zijn tekeningen die Géwout Esselink maakte bij verhalen die Daniëlle Schothorst schreef voor de website Vrijheid Steenwijkerland.nl.

De scholen in Steenwijkerland zijn over dit project geïnformeerd, zodat meer schoolklassen deze wandeling kunnen maken met of zonder gids. Het is ook mogelijk om een virtuele wandeling te maken. Op de website Struikelsteen.nl van de Stichting Stolpersteine Steenwijk staat een link om de routebeschrijving te downloaden. In deze routebeschrijving staan tal van onderstreepte hyperlinks, waarmee informatie op internet kan worden gevonden. Zo is het mogelijk dat kinderen èn volwassenen de Gastles in de Gasthuisstraat thuis bekijken en nog mooier: ook de wandeling maken.

Dit jaar organiseert de Stichting Stolpersteine geen Open Joodse Huizen. De Gastles in de Gasthuisstraat is hiervoor het alternatief.

Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 13 uur geleden
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 23 uur geleden