Twee vuilrapers maken een smiley in de Plastic Fantastic Truck van Save Plastics
Twee vuilrapers maken een smiley in de Plastic Fantastic Truck van Save Plastics Foto: Aangeleverd

Geslaagde Opschoondag in Steenwijkerland

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Afgelopen zaterdag 23 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, is er een heleboel zwerfafval verzameld in Steenwijkerland. Stichting Duurzaam Steenwijkerland en Nationaal Park Weerribben-Wieden hebben samen met ruim 75 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken. Onder andere in Giethoorn, Ossenzijl en Steenwijk gingen ze aan de slag om de omgeving een stukje schoner te maken. Van jong tot oud, iedereen hielp mee!

Op het land en in het water

Zowel op het land als in het water waren teams in actie om zwerfafval te verzamelen. In Giethoorn gebeurde dit met behulp van kano’s. Met maartse buien, maar ook een heerlijk zonnetje erbij, was het prima toeven op het water en het peddelen hield de kanoërs warm. Voor Ossenzijl was een mooie wandelroute uitgezet. In Steenwijk ging een team van 15 mensen in en rondom het centrum aan de slag. De wijk Dennenallee werd door een groep van ruim 25 enthousiaste vrijwilligers opgeruimd. “Volgende keer doen we weer mee!”, klonk het onder de vrijwilligers. Ook voorbijgangers reageerden positief op de actie: “Goed bezig, ga zo door!”

Piepschuim, peuken en badslippers
Het resultaat van de schoonmaakactie was heel veel zakken afval. In de flinke bult was van alles terug te vinden. Van piepschuim verpakkingsmateriaal tot sigarettenpeuken. Daarnaast veel blikjes, lege flessen, snoep- , drank- en chipsverpakkingen. In Giethoorn werden ook badslippers, een wasmand en afwasteiltje opgevist. Dankzij de opschoonactie zijn de natuur én de leefomgeving weer een stukje schoner geworden.

In het teken van recycling
Op het Marktplein in Steenwijk was de Plastic Fantastic Truck van Save Plastics te vinden. Deze liet zien hoe plastic afval verwerkt kan worden tot nieuwe grondstoffen. Ook konden de deelnemers hier zelf een smiley, muntje of sleutelhanger maken van het gerecyclede plastic. Een leuk en leerzaam aandenken. Het gevonden afval van de opschoonactie nam Save Plastics mee om later te sorteren en verwerken in hun fabriek. Zij zijn al 35 jaar actief en hebben al ruim 19 miljoen kilo plastic gered van verbranding. Met deze opschoonactie komt daar weer een paar kilo bij.

Vrijwilligers voor een schoon Steenwijkerland
Vanuit het Infopunt Duurzaam Doen werden grijpers, hesjes, handschoenen en afvalzakken geregeld voor alle vrijwilligers. Coördinator Robbert Vlagsma van Stichting Duurzaam Steenwijkerland kijkt terug op een geslaagde actie: “Dit draagt bij aan bewustzijn rond zwerfafval. Er is meer verzameld dan ik had verwacht in deze tijd van het jaar. Iedereen die iets rond het verzamelen van zwerfafval wil betekenen of meer over onze acties wil weten, is van harte welkom in ons Infopunt aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. We denken graag mee.”

 


 

Afbeelding
Jubbega in de eerder dit seizoen gespeelde wedstrijd tegen Olde Veste
Nieuwe ontwikkeling: Jubbega gaat tóch de competitie niet uitspelen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 20 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 21 uur geleden