Afbeelding
Foto: Pixabay

Steenwijkerlandse woningeigenaren kunnen eigen woninggegevens bekijken en controleren

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Rond 20 november krijgen alle woningeigenaren in Steenwijkerland een brief met persoonlijke inloggegevens voor MijnVoormelding.nl. Daar kunnen ze online hun eigen woninggegevens bekijken en controleren voordat de WOZ-waarde wordt vastgesteld.

De gemeente biedt die mogelijkheid om straks de waarde van de woning goed te kunnen bepalen. Die WOZ-waarde is belangrijk omdat het de basis is voor de onroerendezaakbelasting (OZB) die woningeigenaren moeten betalen. Wethouder Marcel Scheringa: “We geven woningeigenaren de mogelijkheid om vooraf te checken of we over de juiste gegevens van hun woning beschikken. Klopt er iets niet? Dan kunnen ze dat zelf aanpassen. Het mes snijdt aan twee kanten. We willen dit zorgvuldig doen en zeker weten dat de gegevens op orde zijn voordat de woning wordt getaxeerd. Tegelijkertijd biedt het eigenaren inzicht in hoe de waarde van hun woning berekend wordt. Ik zeg daarom ook: maak er gebruik van en log in als u straks onze brief heeft gekregen.”

Taxateur
Het bepalen van de waarde van een woning gebeurt elk jaar door een onafhankelijk taxateur. Daarbij wordt gekeken naar de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de omgeving, maar ook naar de kenmerken van een woning. Bijvoorbeeld de ligging en de hoeveelheid grond. Wethouder Marcel Scheringa: “Vanaf 2022 hebben we te maken met een landelijke wijziging. De inhoud van een huis is dan niet meer van belang voor de bepaling van de waarde, maar het aantal m2 aan gebruiksoppervlakte. Als eigenaar van een woning kun je ook die gegevens checken op MijnVoormelding.nl.”

Brief
Alle woningeigenaren krijgen rond 20 november een brief met informatie hoe ze op MijnVoormelding.nl kunnen inloggen. Voor wie daar hulp bij nodig heeft, staat het team Belastingen van de gemeente klaar. Woningeigenaren kunnen tot en met 17 december zelf gegevens aanpassen als die niet kloppen. Deze aanpassingen gaan dan naar de onafhankelijk WOZ-taxateur die de gegevens controleert. Vervolgens komt er een e-mail met een bericht over de uitkomst. Na 17 december start de waardebepaling van alle woningen in Steenwijkerland. Dit gebeurt onder toezicht van de landelijke Waarderingskamer die gemeenten controleert op de uitvoering van de Wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ). In februari 2022 worden vervolgens de belastingaanslagen verzonden.

Meer informatie over hoe de WOZ-waarde van woningen wordt berekend, is te vinden op de gemeentelijke website www.steenwijkerland.nl/belastingen.

Afbeelding
Duurzaam Willemsoord organiseert op 29 mei informatieavond over zonnepark Steenwijkerland 7 uur geleden
Sjef Damhuis houdt zijn lezing in Hoogthij
Lezing Sjef Damhuis over nazi-terreur in Steenwijk: MFC Hoogthij met 200 bezoekers twee keer uitverkocht Steenwijkerland 8 uur geleden
Afbeelding
Oldtimer Festival Vollenhove is op zaterdag 11 mei Steenwijkerland 23 uur geleden
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 1 mei, 13:36
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 1 mei, 12:12
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 1 mei, 12:02