Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk - Foto: Hilda Knol

PCOB Steenwijk is 40 jaar: ‘Je kunt nog veel als je ouder bent’

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - De Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB), afdeling Steenwijk, bestaat veertig jaar. Met Frans (82) en Jannie (78) de Groot blikt redacteur Hilda Knol terug en vooruit.

Het jubileum hebben de leden al op 18 april gevierd. In De Meenthehof, de vaste ontmoetingsruimte van de Steenwijker bond, luisterden de veertig aanwezigen naar liedjes en sketches van een Volendams duo over de jaren 80. Vijf jubilarissen, die 25 jaar of langer lid zijn, ontvingen een oorkonde. Eén van hen, mevrouw Van Rijswijk-Ike (97) is zelfs al 40 jaar lid. Zij was ook betrokken bij de oprichting.

Tijdens het jubileumfeest hield secretaris Frans de Groot een toespraak. “Ik heb verteld over de hoogtepunten uit onze geschiedenis. Daarbij noemde ik de eerste voorzitter: mevrouw Huisman, maar ook Jan Groen, die rondom de eeuwwisseling voorzitter was.” Hij omschrijft hem als een markant figuur, die alles voor de PCOB deed. Een hoogtepunt in de geschiedenis van PCOB Steenwijk was volgens hem de viering van het 25-jarige jubileum in De Schutse. In die periode had de bond 200 leden, terwijl er nu nog 105 leden zijn. Zo’n veertig daarvan bezoeken trouw de maandelijkse contactmiddagen. 

Jannie is gastvrouw en organiseert al 15 jaar mede die contactmiddagen. “We hebben eens de sociaal ombudsvrouw gehad en een notaris, maar ook de burgemeester en iemand die over skutsjesilen kwam vertellen.” Heel confronterend vond ze de lezing van Jacob Kuiper over de klimaatveranderingen. Naast de contactmiddagen is er in mei elk jaar een uitje. Zo is de PCOB al eens naar Urk, het Jopie Huisman Museum en de windturbines in Marknesse geweest. Mei dit jaar gaat de reis naar Groningen voor een boottocht en diner.

Fusie met ANBO

Een ander belangrijk moment in het veertigjarig bestaan is de fusie met de ANBO in januari 2024. Frans legt uit: “Eerst heeft de landelijke bond zeven jaar geprobeerd om te fuseren met de KBO, maar dat lukte niet. De fusie met de ANBO was in een sneltreinvaart voor elkaar.” De officiële naam van de afdeling hier is daarom nu ANBO-PCOB Steenwijk. Opmerkelijk is dat deze bond alleen bestaat uit leden van de PCOB. Een ANBO heeft in Steenwijk alleen vroeger bestaan.

Bijzonder vindt Jannie dat, met uitzondering van een voorzitter, het bestuur nog compleet is. De bestuursleden zijn allemaal in de 70 of 80. Daarover zegt Jannie resoluut: “Discrimineer niet op leeftijd, je kunt nog veel als je ouder bent.” Het programma voor het nieuwe seizoen is al rond. “Op 19 september, de eerste contactmiddag, komt Jan Bark uit Apeldoorn vertellen over zijn Museum in de Zevende Hemel. De thema’s ‘Kroonjuwelen’, ‘Het werk van Rien Poortvliet’ en ‘WMO’ komen later aan bod.

Nieuwe leden zijn welkom

Of ANBO-PCOB Steenwijk over tien of twintig jaar nog bestaat, durven Frans en Jannie niet te zeggen. Ze bemerken dat er minder aanwas komt van ‘jonge senioren’. “Mensen moeten tegenwoordig lang blijven werken, passen veel op en verlenen vaak mantelzorg,” verklaart Jannie. Ze benadrukt dat ze de oudere leden, die niet meer aan de activiteiten meedoen, heel belangrijk vindt. “Samen kunnen we opkomen voor de belangen van ouderen, ook omdat we een lid in het Seniorenplatform Steenwijkerland hebben.” Ze vindt het mooi dat die leden altijd vrolijk bij elkaar komen. “Ze komen uit allerlei kerken; van de B’ulah-hoeve tot PKN en van Leger des Heils tot Baptistengemeente. Er is nooit geharrewar. De verschillen in geloof zijn geen gespreksonderwerp.” Beiden heten nieuwe leden vanaf 55 jaar welkom. Zie pcob.nl/afdelingen/steenwijk/

Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 13 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport 14 uur geleden