X bij zijn koets
X bij zijn koets Foto: Christof Visscher

Stel in Oldemarkt runt stalhouderij

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - “Ik ben praktisch onder een paard geboren!” Aan het woord is Allert Zwaan, de eigenaar van Stalhouderij Zwaan te Oldemarkt. En inderdaad: al zijn hele leven staat in het teken van paarden en koetsen. En juist dit laatste brengt ons bij hem. Want hij was het bij wie Sinterklaas recent een prachtig rijtuig kon lenen, toen hij samen met zijn Pieten Steenwijkerwold bezocht. 

Trouwen en rouwen 
Reden genoeg om eens een kijkje te nemen bij Allert en zijn vrouw Daniëlle, met wie hij samen Stalhouderij Zwaan runt. Hij is de vierde generatie stalhouder. Zijn overgrootvader is er ooit mee begonnen. Doordeweeks verzorgde diens bedrijf transport van goederen met door paarden voortgetrokken wagens en in het weekeinde ‘trouwen en rouwen’, aldus Allert. Waarmee hij doelt op de bruiloften en begrafenissen waar de koetsen en paarden dan voor ingezet werden. En ook nu nog is dat het geval. Hiernaast heeft het stel ook nog enkele huifkarren. Daarvoor is een innige samenwerking met ‘t Binnenhof te Paasloo aangegaan. Verschillende arrangementen worden er aangeboden.

Eveneens hoefsmid 
Het stel heeft de stalhouderij nu vier jaar. Hiervoor hadden ze een heel grote winkel met alles op het gebied van koetsen en tuigen op het industrieterrein Groot Verlaat in Steenwijk. En al vanaf zijn 22e is Allert hoefsmid. Dit onder de naam Zwaans Hoefsmederij. De rolverdeling bij de stalhouderij is heel duidelijk: de koetsen en alles wat daarmee te maken heeft, dat doet Allert. En Daniëlle ontfermt zich over de paarden en de verzorging daarvan. Van die paarden hebben ze vijf uiterst indrukwekkende exemplaren in de inpandige stallen staan. 

Drie omnibussen 
Ook inpandig staan de koetsen en andere rijtuigen. Waaronder ook drie omnibussen (omnibus is Latijn en betekent: voor allen. Het huidige woord bus stamt er vanaf), waarvan Allert er één zelf heeft laten maken. “En dan moet ieder detail kloppen!” vertelt hij wijzend op onder andere de prachtige lantaarns die er op zitten. Ruim 25 jaar heeft Allert wedstrijden gereden met paarden en rijtuigen. “Hierbij wordt er ook steevast gelet op het kleinste detail,” aldus Allert.

Enorme bakkebaarden 
Dat gevoel voor detail wordt bevestigd als we de mooie ontvangstruimte binnenlopen waar in een zelf gemaakte en verrijdbare haard het vuur brandt. Een hoogbejaarde bruine labrador ligt er lekker naast in zijn mand. De hele ruimte ademt de sfeer van Dickens. Dat is geen toeval, blijkt als Allert mij de koffie met een lekkere versnapering erbij serveert. De al eerder opgevallen enorme bakkebaarden van de gastheer blijken hier ook mee te maken te hebben. “Normaal gesproken ontvangen we hier gasten in Dickenssfeer,” vertelt hij enthousiast. Helaas gooit ook dit jaar corona weer roet in het eten.

Bezoek de moeite waard 
Het gigantische door hen zelf gebouwde houten pand wordt ook bewoond door het stel en hun twee zonen van respectievelijk 14 en 18 jaar oud. Ook binnen in huis brandt het vuur in de kachel, blijkt als ik Danielle met een grote mand vol houtblokken langs zie lopen. Desgevraagd geeft ze aan dat er echt altijd wel wat te doen is. Ook in deze coronatijd. Wanneer het weer kan is een bezoek aan de Horse Experience Oldemarkt (zoals het ook genoemd wordt) zeker een aanrader. Je stapt terug in een tijd waarin het straatbeeld nog niet door auto’s bepaald werd en de voertuigen werden voortbewogen door echte paardenkrachten.

Kijk op www.huifkartochtenweerribben.nl voor meer informatie. 

Christof Visscher

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 18 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 20 uur geleden