Goos en Yolanda heten een Oekraïense familie welkom in hun recreatiewoning
Goos en Yolanda heten een Oekraïense familie welkom in hun recreatiewoning Foto: Hilda Knol

Goos en Yolanda kopen recreatiewoning voor opvang Oekraïense vluchtelingen

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

DE BULT – Het leed van de vluchtelingen in Oekraïne grijpt Goos (73) en Yolanda (63) van Putten erg aan. Het echtpaar heeft daarom een recreatiewoning op Residence De Eese gekocht, waarin zij onderdak gaan bieden aan Oekraïense vluchtelingen, die vandaag of morgen arriveren. 

“We hebben het zelf heel goed en bij het zien van alle die ellende in Oekraïne, willen we graag een bijdrage leveren en daarom hebben wij deze recreatiewoning gekocht,” vertelt de gepensioneerde makelaar Goos. Zijn vrouw had vijf kinderdagverblijven werkt nu nog in haar assurantiekantoor. Samen geven ze een rondleiding in de recreatiewoning op Residence De Eese. Het ziet er allemaal spik en span uit. De koelkast is vol geladen met etenswaren, de twee tweepersoonsbedden en het stapelbed zijn al opgemaakt en op de salontafel ligt een doos met chocolade. “En het huisje heeft een overdekte serre, een soort verlengstuk van de woonkamer, waar je lekker in het zonnetje kunt zitten,” wijst Yolanda aan.

Het echtpaar verwacht een Oekraïens gezin met twee kinderen en een hond, dat nu nog in Zuid-Nederland verblijft. “We hebben contact gelegd met meerdere organisaties en onze hulp aangeboden. Gisteren werden we door de stichting Hulp voor Dieren uit Oekraïne teruggebeld over dat gezin,” vertelt Yolanda. Wanneer het gezin arriveert in De Bult, kan zij nog niet zeggen, maar ze verwacht vandaag of morgen al. “Zij krijgen eerst nog een medische check en daarna moet er nog vervoer voor hen geregeld worden,” legt ze uit.

Stichting KiDiNo
Zelf wonen Goos en Yolanda sinds januari in De Bult. Daarvoor woonden ze in Wapenveld. In De Bult bezitten ze een ruime woning met twee hectare grond, waar ze allerlei dieren houden, zoals pony’s, alpaca’s, geiten, emoes, honden, kippen en een pauw. Binnenkort komen daar nog drie damherten bij. Hun liefde voor mensen én dieren blijkt verder uit het feit dat ze de Stichting KiDiNo hebben opgericht. Dat is een afkorting van Stichting Kind en Dier in Nood. Zij stellen de fraaie recreatiewoning ter beschikking aan de Stichting. “Het liefst vangen wij daarin vluchtelingen met kinderen, grootouders en huisdieren op,” zegt Yolanda. Eerst hebben ze nog overwogen om vluchtelingen in hun eigen woning op te vangen, maar zagen daar toch van af. “Dat geeft misschien problemen, want dan zit je teveel op elkaars neus. Hier op De Eese heeft de familie alle privacy en zijn er volop activiteiten waar de kinderen aan mee kunnen doen,” zegt Goos. Hij benadrukt daarbij dat zij met de eigenaar van De Eese, Henk van den Berg, hebben afgesproken dat de opvang van de vluchtelingen tijdelijk zal zijn. “De overheid geeft de Oekraïense vluchtelingen een aparte status, waardoor ze drie maanden mogen blijven,” legt Goos uit. “Henk van den Berg vindt het een mooi initiatief en werkt graag mee. Hij rekent ons het eerste jaar geen parkkosten en we konden de inboedel voor de helft van de prijs overnemen.”

Wie helpt Goos en Yolanda?

Goos en Yolanda zijn van plan om het Oekraïense gezin uit eigen portemonnee van leefgeld te voorzien. Voor heel veel andere zaken zouden ze graag hulp ontvangen van particulieren en ondernemers uit de regio. “Wie zoeken nog allerlei spullen, zoals kleding, fietsen, telefoons, een laptop en extra beddengoed,” somt Yolanda op. Zodra het gezin er is en zij weet welke maten de gezinsleden hebben, wil ze ook nog kleding voor hen inzamelen. “En we zoeken nog een tolk en begeleiders,” voegt Goos toe. Het echtpaar heeft ook al contact gelegd met de gemeente Steenwijkerland, dat bezig is met het samenstellen van een crisisteam voor Oekraïense vluchtelingen die naar Steenwijkerland komen. Iedereen die hulp wil aanbieden, kan Goos bellen: 06-52891436 of Yolanda 06-54693747.

Meer informatie: www.kidino.nl

Hilda Knol

Lees ook: https://www.dekopvan.nl/nieuws/steenwijkerland/254391/oekraiens-gezin-is-gearriveerd-in-de-bult

Afbeelding
Arnold Struik jr. neemt de leiding in Jos Verheijen Memorial driebandentoernooi Sport 16 uur geleden
Olde Veste - Jubbega
Bestuur Olde Veste doet hernieuwde oproep aan KNVB: 'Door Jubbega uit de competitie te nemen beloon je de club' Sport 17 uur geleden
Jan Vayne en Adriaan Stoet
Wiedenconcert met Jan Vayne en Adriaan Stoet Cultuur 17 uur geleden