Vrijwililge adviseurs Evita ten Veen en Guus Hart
Vrijwililge adviseurs Evita ten Veen en Guus Hart Foto: Hilda Knol

Rechtswinkel Steenwijk zoekt nieuwe vrijwilligers

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJK - Bij Rechtswinkel Steenwijk kunnen inwoners en organisaties uit Steenwijkerland terecht voor gratis juridisch advies. Dat advies wordt verstrekt door vrijwillige adviseurs. Daarvan zou Rechtswinkel Steenwijk er graag een aantal meer in willen lijven. De vrijwillige adviseurs Evita ten Veen (29) en Guus Hart (78) vertellen waarom het werk hen zo aanspreekt. 

Guus Hart is al sinds 2007 vrijwillig adviseur bij Rechtswinkel Steenwijk. Omdat hij tijdens zijn werkzame leven veel bezig was met het helpen van mensen, leek het hem boeiend om na zijn pensioering zich voor de Rechtswinkel in te zetten. “Ik werkte als  biostatisticus in een ziekenhuis, maar was daarnaast altijd actief binnen de vakbond,” legt hij uit. Hij kan ook anderen aanraden het vrijwilligerswerk te gaan doen. “Je krijgt mensen uit heel Steenwijkerland op je spreekuur en leert veel van de omgeving, structuur en cultuur. Het is leuk en belangrijk werk!” 

Iedere keer andere vragen

Evita ten Veen hoorde anderhalf jaar geleden van notaris Pieter Bosch dat ze bij de Rechtswinkel nog mensen nodig hadden. “Ik ben daarmee in coronatijd vanuit huis in Giethoorn begonnen en vond het zo leuk om mensen te helpen, dat ik ondanks mijn verhuizing naar Friesland niet meer ben weggegaan,” klinkt het enthousiast. Met haar werkervaring als jurist en officier van justitie in opleiding heeft zij veel kennis van zaken. Het leuke aan het vrijwilligerswerk bij de Rechtswinkel vindt zij dat ze iedere keer weer andere vragen krijgt. Die kunnen gaan over meningsverschillen met een werkgever, een ruzie met de buren of problemen met een winkel, leverancier, verhuurder of (ex)partner. “Mensen komen snel naar ons toe, vaak nog voordat een probleem verder uit de hand loopt en zo kun je als adviseur voorkomen dat iemand een dure en tijdrovende gerechtelijke procedure moet starten,” vult Ten Veen aan. 

De vrijwillig adviseurs houden in tweetallen één ochtend per één of twee weken inloopspreekuren in Golfstaete. Per ochtend komen er zo’n drie mensen langs. Interesse om als vrijwillig adviseur aan de slag te gaan? Kijk voor meer informatie in de vacature op www.vipsteenwijkerland.nl.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 10 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 14 uur geleden