Jan Vredenburg
Jan Vredenburg Foto: Alliantie

Jan Vredenburg uit Giethoorn kandidaat voor Alliantie bij Provinciale Statenverkiezingen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - Jan Vredenburg heeft zich kandidaat gesteld voor Alliantie, een nieuwe politieke partij die meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen in Overijssel op 15 maart. Daarnaast doet de partij mee in Drenthe en Noord-Brabant. De inwoner van Giethoorn is voormalig raadslid en fractievoorzitter van CDA Steenwijkerland. Hij staat als vierde op de lijst van Alliantie. Ook veel andere leden zijn oud-leden van het CDA.

Alliantie is een nieuwe beweging voor en door burgers die zich niet langer willen neerleggen bij verkeerde beslissingen en vanuit inhoud weer grip willen op hun toekomst en hun omgeving. Op 4 februari presenteert Alliantie zich in Wierden. De partij zal dan het verkiezingsprogramma en de lijst met kandidaten voor Overijssel voorstellen aan media en belangstellenden. Alliantie gaat de Statenverkiezingen in met kandidaten uit alle delen van Overijssel met diverse achtergronden: burgers, ondernemers, werknemers, ervaren bestuurders en betrokken lokale politici. Eén van hen is Jan Vredenburg uit Giethoorn. Op de site van Alliantie zegt hij: “Als ondernemer zie ik op tal van vlakken de enorme toename van regels en bureaucratie. Dat gestold wantrouwen moet weer plaatsmaken voor vloeiend samenwerken. Ik zet me graag in om efficiënte en goede oplossingen te vinden met anderen waarbij we rekening houden met elkaars verschillende belangen en tegenstellingen verbinden.”

Leefbaar platteland

Lijsttrekker en medeoprichter is Marinus den Hartogh uit Wierden. Hij is co-redacteur van onderzoeksrapport ‘Stikstof. Van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’. Den Hartogh: “Als nieuwe burgerbeweging van het brede politieke midden wil Alliantie burgers opnieuw grip geven op provinciaal en landelijk beleid en de politieke processen. De aanhoudende technocratische en visieloze politiek van voormalige volkspartijen maakt een politiek alternatief en een nieuw sociaal contract noodzakelijk. Zo willen inwoners helemaal niet dat in grote delen van Overijssel – louter om een doelongeschikt stikstofrekenmodel te bevredigen – koeien uit de weilanden verdwijnen en agrarische gezinsbedrijven worden onteigend voor een ‘nieuw platteland’ vol datacenters, distributiecentra en zonnevelden. Burgers willen geen modelwerkelijkheid, maar vakkundig natuur- en landschapsbeheer, een leefbaar platteland mét een vitale boerenstand. Alliantie keert zich ook tegen de nieuwe pensioenwet die leidt tot een risicovol, onzeker, op- en neergaand toekomstig pensioen.”

Beweging van burgers

Henriëtte van Hedel, medeoprichter en lijsttrekker in Noord-Brabant vertelt nog de Alliantie is ontstaan uit een initiatief van burgers, dus van onderop. “Wij zijn losgeraakt van de politieke partijen, maar willen niet aan de kant gaan staan en maar juist actief zijn vanuit Alliantie.” Ze benadrukt dat de partij geen concurrent is van de BBB. “Wij willen aanvullend zijn en hebben goede betrekkingen met de BBB. Die partij bestaat met name uit boeren, wij hebben een bredere achterban en onze oplossingen zijn wat fundementeler.”