Philip Friskorn onthult het insectenhotel
Philip Friskorn onthult het insectenhotel Foto: Hilda Knol

Philip Friskorn onthult in Tuk eerste insectenhotel van Stichting Duurzaam Steenwijkerland

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

TUK - Dit voorjaar worden er door Stichting Duurzaam Steenwijkerland vijf grote insectenhotels geplaatst in de gemeente Steenwijkerland om de biodiversiteit te vergroten. Woensdag 12 april om 15.00 uur is het eerste XL insectenhotel geopend door natuurfotograaf Philip Friskorn bij de Schutterswoerthe in Tuk. 

Door een paar grijze en paarse linten van het insectenhotel te trekken en een fles champagne te ontkurken opent Philip Friskorn woensdag het eerste insectenhotel van Stichting Duurzaam Steenwijkerland. De natuurfotograaf uit Oldemarkt weet uit eigen ervaring dat een insectenhotel heel zinvol is en de biodiversiteit bevordert. ā€œIn mijn tuin wilde mijn pruimenboompje nooit bloeien totdat er vlak bij mijn huis een veldje met bloemen kwam. Daar kwamen veel insecten op af, die mijn boompje bestuifd hebben.ā€ Over insecten gaat hij trouwens nog veel meer vertellen tijdens een lezing die hij op 24 april gaat geven in het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat in Steenwijk. Het thema is: ā€˜Een wereld vol insecten in de Kop van Overijsselā€™. De aanvang is 20.00 uur. Voor deze unieke en gratis lezing is beperkt plek. Meld je daarom nu aan via info@dzst.nl om een plaats te reserveren. 


Bubbels om de onthulling te vieren - Foto: Aangeleverd

Schuilplaatsen voor insecten

Manager Annie Muizelaar vertelt woensdag dat de Stichting Duurzaam Steenwijkerland de insectenhotels plaatst om de biodiversiteit te vergroten. ā€œMet insectenhotels willen we schuilplaatsen creĆ«ren voor insecten, waar ze zich ook kunnen voortplanten,ā€ voegt ze daaraan toe. Het eerste hotel staat middenin de buurttuin aan de Schutterswoerthe. Hier wordt een kleurrijke tuin aangelegd. ā€œHet wordt een aantrekkelijke plek voor mens en dier met bloemen, planten en fruitbomen,ā€ zegt Alieke Hoogma. Zij heeft zich aangemeld als beheerder van het insectenhotel en wil ook kinderen daarbij betrekken. ā€œIk vind het belangrijk dat kinderen zich bewust worden van het belang van insecten en daar ook in de toekomst rekening mee houden,ā€ legt ze uit. 


Alieke Hoogma is beheerder van het insectenhotel - Foto: Hilda Knol

Nationale Zaaidag

Op 22 april onthult Stichting Duurzaam Steenwijkerland het tweede insectenhotel in het perk tegenover het station in Steenwijk. Op die dag is het ook Nationale Zaaidag met aandacht voor het NK Tegelwippen, de Voer de Bij Bij campagne en een plantjesruilmarkt. Later dit voorjaar plaatst de stichting insectenhotels in Stadstuin Nettelbosch in Steenwijk en in buurttuinen in Vollenhove, Oldemarkt en Giethoorn.

insectenhotel
Bubbels om de onthulling te vieren
Alieke Hoogma is beheerder van het insectenhotel
Annie Muizelaar