Gondelvaart Belt-Schutsloot
Gondelvaart Belt-Schutsloot Foto: Wilbert Bijzitter

83e editie Gondelvaart Belt-Schutsloot: ‘Ontiegelijk veel geluk met het weer gehad’

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

BEL-SCHUTSLOOT - De 83e editie van de Gondelvaart Belt-Schutsloot schitterde gisteren in de gracht en op de Belterwiede. Het was een zonnige editie met windstil weer. “We hebben ontiegelijk veel geluk met het weer gehad,” zegt voorzitter Wout van de Belt vanmiddag in de feesttent. Daar vond ook de prijsuitreiking plaats. De eerste prijzen zijn voor De Siepels, The Incredibelts en De Strukkeduukers. 

Net als vorig jaar stond het gisteravond rijen dik langs de gracht. Wout van de Belt schat het aantal bezoekers tussen de 10.000 en 15.000 mensen. “Een enorm aantal als je bedenkt dat in het waterdorp zelf maar 600 mensen wonen. Dat zijn er ongeveer net zoveel als vorig jaar, dat na corona een topjaar was.” De toeschouwers, waaronder veel campinggasten, zagen de elf gondels twee keer voorbij komen. Dankzij het droge weer kon iedereen goed parkeren. “Als het zo geregend had als zaterdagmorgen, dan was dat niet gelukt,” zegt Van de Belt.

Prijswinnaars

De jury is lovend over de prestaties van de gondelbouwers. De kwaliteit van de Bloemengondels vond zij zelfs nog hoger dan vorige jaren. Het niveau van de Allegorische gondels is volgens de vijfkoppige jury op hetzelfde hoge niveau gebleven. Overal zag je bewegende delen, geluiden, rook en bijzondere lichteffecten. Ook waren de gondelbouwers actueel en creatief in hun onderkeuze. Het publiek zag zo een racketlancering, een mainstage en zelfs een hindoeïstisch feest. Nieuw dit jaar was de bloemengondel van The Force, die 70.000 dahlia’s verwerkte in ‘Ingezzzoemd’. 

Bij de Allegorische gondels (gebouwd van vaste materialen zoals papier, riet en hout) beloont de jury eersteprijswinnaar The Incredibelts met 2069 punten voor de gondel ‘Ready for take off’. Bij de Bloemengondels is de eerste prijs voor De Siepels met ‘Aangeschoten Wild’ (2191 punten). De Jeugdgondel ‘Pitsstop’ van De Struukeduukers haalt 428 punten, genoeg voor de eerste prijs. Verder ontvangt De Struukeduukers ook nog de Figuratieprijs (428 punten). De Publieksprijs tenslotte is bij de Bloemengondels voor De Siepels met 51,63%, bij de Allegorische gondels voor Step Up: 35,63% en bij de Jeugdgondels voor De Struukeduukers: 78,85%. Bekijk de gehele uitslag op: www.gondelvaartbs.nl/gondelvaart/uitslag

Erebaantje

Voor Van de Belt was de 83e editie de eerste waarvan hij bestuursvoorzitter was. “Als voorzitter was het voor mij een makkie, het is bijna een erebaantje, omdat we een enorm goed bestuur hebben, dat het geweldig goed doet. Ik hoefde alleen maar alles bij elkaar te houden en dan gaat het bijna als vanzelf.” Voor de circa vijftig vrijwilligers die gisteren en daarvoor in touw waren, heeft de voorzitter ook een groot compliment. “Van kaartverkopers tot burgbedieners en pr, iedereen heeft heel erg zijn best gedaan, dat maakt mij als voorzitter heel enthousiast en trots. Voor een klein dorp geeft dit evenement daarom enorm veel voldoening.”

Gondelvaart Belt-Schutsloot
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 4 uur geleden
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 16 uur geleden
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 21 uur geleden
Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in achtste finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 23 uur geleden
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur gisteren
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 7 mei, 11:30