Ronald Nijboer, schrijver van 'Wereldzee in de polder'
Ronald Nijboer, schrijver van 'Wereldzee in de polder' Foto: Marcel Molle

Kopletters: Wereldzee in de polder

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

In ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek uit De Kop. Dit keer ‘Wereldzee in de polder’ (2023) van Ronald Nijboer. De uitgever is Harper Collins.

In 1873, vlak voor de afsluiting van de Zuiderzee, vaart een Fransman, Henry Harvard met een tjalk langs alle aan die zee liggende dorpen en steden en beschrijft wat hij ziet en ervaart. Ronald Nijboer vaart deze tocht, ook op een tjalk, honderdvijftig jaar later en bezoekt dezelfde dorpjes en steden. Hij beschrijft de veranderingen ten aanzien van wat Harvard zag en noteerde. Het verleden en heden worden goed door elkaar heen gebruikt, soms wordt er verteld vanuit de ogen van Henry Harvard en dan verschuift het beeld naar het heden wat Ronald aantreft of niet meer kan zien. 

Het boek vertelt over de bewoners, hun werk, hun leven en de klederdrachten. Over de rampen die de zee veroorzaakte en waardoor er telkens strijd geleverd moest worden tegen dezelfde zee die tenslotte ook voor hun broodwinning zorgde. Over de hoogtijdagen en het verval na de afsluiting van de Zuiderzee en de inpoldering. In delen worden groepjes dorpen beschreven door Harvard, Ronald Nijboer en bewoners. 

Heimwee

Als lezer wordt je meegenomen op de klim en uitkijk van een kerk of vuurtoren. Je hoort de verhalen over de families die er eeuwen woonden, hun tradities en gebruiken, waarvan de overblijfselen veelal alleen nog maar in musea te zien zijn. Van Marken tot aan Urk en het op nieuwe land, Lelystad, heeft elke plaats zijn eigen herinnering en identiteit. Ook Blokzijl en Vollenhove komen aan bod. Al lezende krijg je een stuk geschiedenis mee en ik kreeg ook heimwee om wat in relatief korte tijd allemaal al verdwenen is. Ter illustratie zijn historische foto’s gebruikt.

Prachtig boek

Ik vind het een prachtig boek in alle opzichten, goed gedrukt en uitgevoerd, gemakkelijk leesbaar ondanks de vele feiten is het niet saai en droog. En als Noord-Hollandse met Friese voorouders wonende in Steenwijk is het extra interessant om wat meer te leren over de plaatsen waarvan ik de meeste wel vanaf het land ken. Een ideaal boek om mee te nemen op een tocht langs de beschreven dorpen en ze met eigen ogen te ervaren. 

Het boek is verkrijgbaar op Homepage - HarperCollins Holland
Lees ook: https://www.dekopvan.nl/steenwijkerland/steenwijkerland/291279/schrijver-roland-nijboer-over-zijn-boek-wereldzee-in-de-polde


Vollenhove
Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35