Tessel ten Zweege
Tessel ten Zweege Foto: Aangeleverd

Indrukwekkende expositie en lezing over femicide

· leestijd 2 minuten Westerveld

HAVELTE - Donderdag is in Brasserie OER bij het Holtingerveld in Havelte de buitenexpositie FEMICIDE officieel geopend met als speciale gast Tessel ten Zweege, auteur van het boek ‘Femicide, tot de dood ons scheidt’, die een lezing over femicide gaf.

De reizende expositie FEMICIDE brengt de verhalen van twaalf vrouwen die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De buitenexpositie is tot en met 12 mei te zien bij Toegangspoort Holtingerveld in Havelte. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden.

Door te waarschuwen aantal slachtoffers van femicide terugdringen
Met deze expositie hopen de initiatiefnemers en de gemeente Westerveld vrouwen in gewelddadige relaties te waarschuwen, hen te motiveren om met de juiste hulp hieruit te stappen en het aantal slachtoffers van femicide terug te dringen. Meer informatie over de expositie Femicide staat op www.stichtingopenmind.nl/femicide.. “We kunnen haar niet meer redden, we kunnen wel ons verhaal vertellen en andere vrouwen waarschuwen voor femicide.”

Grensoverschrijdend gedrag is niet oké en nooit de schuld van het slachtoffer
Wethouder Jacob Boonstra benadrukte in zijn speech dat geweld tegen vrouwen een maatschappelijk probleem is dat dringende actie vereist. “Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex)partner. Dat betekent  dat er dit jaar al 15 vrouwen van het leven beroofd zijn. Bij geweld denk je al snel aan fysiek geweld, maar mentaal geweld kan bij slachtoffers nog erger voelen dan fysiek geweld. Ook victimblaming laat diepe wonden na, zowel bij slachtoffers als nabestaanden. Bij victimblaming worden de oorzaken van geweld bij het slachtoffer gezocht. Bijvoorbeeld door te vragen waarom ze niet bij hem weggegaan is. En zo verschuift men de verantwoordelijkheid van de pleger naar het slachtoffer. Door er zonder oordeel met elkaar over te praten, kunnen we het onderwerp uit de taboesfeer halen. En daarmee als gemeenschap een duidelijker lijn gaan trekken dat grensoverschrijdend gedrag niet oké is en het nooit de schuld van het slachtoffer kan zijn.”

Vermoord door een man met als motief haat, minachting, plezier of gevoel van bezit
Tessel ten Zweege “Femicide volgt een vast script, en is daarmee één van de meest voorspelbare moorden die er is. Een eenduidige definitie van femicide ontbreekt. De definitie waarvan ik vind dat die slachtoffers en de situaties het meeste recht doet, is die van Diana Russell; Femicide is moord gemotiveerd door het gevoel recht te hebben op of superieur te zijn aan vrouwen, voortkomend uit plezier, uit sadistische verlangens jegens vrouwen of vanuit de veronderstelling dat men vrouwen bezit.”

Rode vlaggen in een toxische relatie
Uit onderzoek naar femicide blijkt dat er duidelijke fasen en specifieke signalen - rode vlaggen- zijn die de kans op escalatie van geweld of zelf een dodelijke/fatale afloop aanzienlijk vergroten. Deze rode vlaggen vallen onder een specifieke vorm van (ex-)partnergeweld, namelijk intieme terreur. Voorbeelden van intieme terreur zijn; dwingende controle, stalking, psychologische manipulatie en fysiek en seksueel geweld. Stichting Open Mind en de nabestaanden van slachtoffers van femicide bundelen hun krachten om rode vlaggen onder de aandacht te brengen, het brede publiek te informeren en tips vanuit de nabestaanden mee te geven aan slachtoffers, omstanders, professionals en de samenleving.

Hulp nodig of zorgen?
(Anoniem) je verhaal doen met een hulpverlener over je eigen ervaringen met geweld? Of als je je zorgen maakt over iemand in je omgeving? Dat kan onder meer via Chat met Fier! https://www.fier.nl/chat/, bellen met Veilig Thuis 0800 2000 (gratis en 24/7 bereikbaar) of via de hulplijn ‘Verbreek de stilte’ 0900 9999001. Bij acuut gevaar, bel 112.

Herkennen en erkennen van (ex)partnergeweld?

Er is online veel voorlichtingsmateriaal beschikbaar over (ex)partnergeweld. Bijvoorbeeld:

Korte animatie van Augeo Foundation die helder uitleg geeft over dwingende controle https://vimeo.com/923384808/169e817be8?share=copyDe interactieve (terugblik op) webinar over dwingende controle en intieme terreur ‘De onzichtbare afstandsbediening’ https://dmzp.nl/webinargemist/De achtdelige podcast ‘Zij is van mij’ van Saskia Belleman https://podcastluisteren.nl/pod/Zij-is-van-mijDe film ‘Zij lijkt het probleem te zijn’: een educatieve film van Sanne te Pas over intieme terreur.https://professionals.verdwenenzelf.org/documentaire/ 


Tessel ten Zweege - Foto: Aangeleverd