Rocky Horror Show
Rocky Horror Show Foto: Roy Beusker

‘De Rocky Horror Show is heerlijk over-the-top’

· leestijd 3 minuten Algemeen

STEENWIJK - Van Theater De Meenthe: Sven Ratzke schittert in de musical de Rocky Horror Show - unaniem juichend door publiek en pers ontvangen - als de waanzinnige wetenschapper dr. Frank-N-Furter. De ‘rock ‘n’ roll rollercoaster met seks en aliens’, laat de bezoekers in vervoering, verwarring en happend naar adem achter. Sven Ratzke: ‘De Rocky Horror show is heerlijk over-the-top, maar er zit wel een scherp randje aan.’ De Rocky Horror Show is te zien op zaterdag 27 november in Rabo Theater De Meenthe.

 De argeloze bezoeker van de Rocky Horror Show zal zich tijdens de voorstelling meer dan eens afvragen in welke open inrichting hij is beland. En dat nu is juist de bedoeling. Want de opvoering van de oorspronkelijk Engelse musical spot provocerend met de wetten van de traditionele musical. Wie een lieflijk sprookje met een happy end verwacht komt bedrogen uit. De Rocky Horror Show is een spektakelstuk dat overweldigd, de zaal bij de strot pakt en meesleurt in een bizar muzikaal avontuur. Een achtbaan in sprinttempo inderdaad, waaruit het onmogelijk is te ontsnappen. 

Sven Ratzke
Performer en entertainer Sven Ratzke speelt de rol van de waanzinnige wetenschapper Dr. Fran-N-Furter, een doorgedraaide transseksueel met wel heel nare trekjes. Bij Ratzke, een veelzijdige en veelkleurige paradijsvogel in Polderland die in binnen en buitenland naam en faam maakt met zijn muzikale personalty-shows en interpretaties van David Bowie (Where are we now, Starman), lijkt de rol op zijn lijf geschreven.

,,Sterker," zegt hij, ,,tijdens de repetities riep iemand: ‘Niks meer aan veranderen Sven, je bént hem gewoon.’ Niet dat Ratzke een manipulatieve schurk is, integendeel, maar de entertainer weet als geen ander op het podium karakters tot de zijne te maken. ,,En dit is er zo een. Toen ik werd benaderd voor de Rocky Horror Show was mijn voorwaarde dat ik ook betrokken zou worden bij de vertolking van deze rol. Ik wil meepraten, meedenken, mijn eigen bagage meenemen. Met respect uiteraard voor het oorspronkelijke script.”

Sven Ratzke is al vanaf zijn twaalfde fan van de Rocky Horror Show, die hij eerder als rockopera dan musical omschrijft. Hij keek de film, kocht de iconische (rock)muziek en woonde later verscheidene voorstellingen bij. Nee, niet in 1976 toen de Rocky Horror Show voor het eerst in Nederland op de planken werd gebracht met onder anderen Hugo Metsers en Derk de Lint. Ratzke moest toen nog het levenslicht zien.

Bizarre avonturen
De bizarre avonturen van het onhandige en bleue verloofde stel Brad en Janet dat per abuis in een kasteel (in ons land is de plaats van handeling een kolossaal kraakpand) verzeild raakt, fascineren hem tot op de dag van vandaag. Bijvoorbeeld de humorvolle persiflages op klassieke sciencefiction en horrorfilms uit de jaren 40 en 50. Of de bonte stoet aan volkomen verknipte personages. ,,Figuren van wie je zegt: daar loop ik een blokje voor om. Of met hen wil ik juist op stap.”

Misschien komt het ook omdat Sven Ratzke zelf zijn portie late jaren 70 meekreeg. ,,Mijn ouders waren echte hippies. Dat was niet makkelijk op school hoor. De vaders van mijn klasgenoten staken zich dagelijks in het pak met das. Bij ons - we leefden zelfs een tijdje in een commune - liepen ze bij wijze van spreken de hele dag in hun blote kont.”

En dan is er natuurlijk zijn eigen rol als Frank-N-Furter. Ratzke: ,,Een Mefistofeles, een verleidelijke, duivelse gedaante op plateauzolen en die volop experimenten uitvoert op aliens. En die uiteindelijk het verloofde paartje zijn maagdelijkheid geheel doet verliezen. Het klinkt inderdaad allemaal waanzinnig en in die zin is het verhaal nauwelijks in woorden te vatten. Je moet de voorstelling zien om het te geloven.

 ,,De Rocky Horror Show heeft de naam een typisch ‘cult-musical’ te zijn. Soms vang je ook de kreet ‘Camp‘ op. Dat mag zo zijn, in Duitsland zitten vaders en moeders met hun kinderen in de zaal te genieten en ook in Nederland komen hele gezinnen naar het theater. Het is evengoed een familiemusical, want er valt zoveel te zien en te beleven. Je kijkt je ogen uit. Juist als die maffe, bizarre en fantasierijke aspecten maken deze voorstelling zo anders dan andere.”

Theaterhit
Elders in de wereld groeide de Rocky Horror Show in vijf decennia tot een absolute hit in het theater en op het witte doek. Ratzke: ,,Waar je ook komt, van de Verenigde Staten tot Australië, is de Rocky Horror Show een klassieker. Het publiek komt uitgedost in de kleding van zijn favoriete personages, kent de teksten letterlijk en brult de liedjes mee.”

Dat de musical slechts één keer in ons land was te zien is volgens Ratzke wel verklaarbaar. ,,Begin jaren 70 vond Nederland, en Amsterdam in het bijzonder, zich in die woelige jaren een eiland van  vrijheid. Wij beschouwden onszelf al behoorlijk liberaal en geëmancipeerd. Schoppen tegen het establishment, tegen de brave burgerlijkheid deden we immers genoeg. Ook wat betreft acceptatie van bijvoorbeeld homoseksualiteit, een van de thema’s in de musical, liepen we voorop. Het maakte niet uit wat je deed en met wie, was de sfeer.”

De Rocky Horror Show, zegt Ratzke, is in die zin anno 2021 actueel theater. Wat hem betreft kan Nederland wel weer een stevige snuf jaren 60 en 70 gebruiken. Dat laatste decennium - het hoogtepunt van de seksuele revolutie - staat in schril contrast met de huidige ‘verpreutsing’ van de natie.

Vrijheid
,,Bovendien komen we langzaam uit anderhalf jaar lockdown waarin we elkaar niet mochten aanraken. Ons bestaan speelde zich hoofdzakelijk binnenshuis af. Eigenlijk waren we de afgelopen maanden allemaal een soort onaangeraakte Brad en Janet. Ook in dat opzicht past de Rocky Horror Show naadloos in dit tijdsgewricht. De rode draad is vrijheid. Vrijheid voor jezelf en vrijheid voor de ander. Ik heb er voor gepleit om op de theaterposter één zinsnede te zetten die volgens mij de Rocky Horror Show helemaal vangt: ‘Don’t dream it, be it’”

De Rocky Horror Show is te zien op zaterdag 27 november in Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.demeenthe.nl.

De Vijverhof
Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners: Na renovatie 96 appartementen beschikbaar voor reguliere verhuur aan woningzoekenden Steenwijk 17 uur geleden
Ecoloog Joep Crombag
81.497 beterschapswensen voor natuur aangeboden in Den Haag Algemeen 18 uur geleden
Video over de Canondagen
Canondagen in Drenthe: Van fietsen langs de Koloniën van Weldadigheid tot meehelpen op de boerderij van een hunebedbouwer Steenwijkerland 19 uur geleden
Arend en Willy van Dalsem met burgemeester Rob Bats
Echtpaar Arend en Willy Van Dalsem-Remmelts is 65 jaar getrouwd Steenwijk Insta-Dekop 22 apr, 16:00
Doorbraak van de Kamperdijk, 1825
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 22 apr, 15:34
Afbeelding
2023 stabiel jaar voor Vitens, ondanks weersextremen Algemeen 22 apr, 15:14