Alie van Kuilenburg
Alie van Kuilenburg Foto: Liesbeth Hermans

Kunst met een glimlach in Galerie Steenwijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

STEENWIJK - Al dertig jaar coördineert Alie van Kuilenburg de wisselexposities in de Galerie in Steenwijk in de etage meteen boven de bibliotheek. Tot en met 17 december is daar een groepsexpositie ‘Kunst met een glimlach’ uit Tynaarlo. 

Elf kunstenaars tonen in de Galerie in Steenwijk een selectie van hun werk. Je mag dat gerust heel divers werk noemen, met pentekeningen, olieverfschilderijen en houtsnedes in allerlei kleuren en formaten. Bij elk kunstwerk hangt een kaartje met naam, titel en prijs. Het is toch altijd een genoeglijk half uurtje om langs de kunstwerken te slenteren, onder het genot van een muziekje op de achtergrond. Als je Alie van Kuilenburg vraagt naar haar favoriete werk van déze tentoonstelling, dan heeft ze er geen enkele moeite mee om een schilderij aan te wijzen, ze aarzelt geen seconde en wijst op een schilderij met een tunnel erop. “Ik heb tunnelangst, maar voor deze tunnel ben ik niet bang, dus dat is mijn favoriet!”

Trots
Van Kuilenburg is trots op de Galerie. Ze vertelt dat het uitzonderlijk is dat de Galerie geen entree heft. In een museum, waar dan ook in Nederland, moet je betalen en meestal hangen er dan ook nog dezelfde werken als twee maanden geleden. Hier is telkens een nieuwe tentoonstelling te zien; zeven keer per jaar een expositie, kom daar maar eens om. Of het moeilijk is om telkens weer iets nieuws te vinden? “Nee helemaal niet,” vertelt Alie, “de kunstenaars melden zich soms zelf aan. Ze werken graag mee, het exposeren kost hen alleen maar hun eigen inspanning. Ze betalen niets. De publiciteit wordt door de Galerie geregeld. Als tegenprestatie gaat van elk verkocht kunstwerk 30% van de prijs naar de Galerie.”

Gemeente
Wij mogen ons in Steenwijkerland eigenlijk best gelukkig prijzen met een gemeentebestuur dat voldoende gemeenschapsgeld ter beschikking stelt om de huur van de Galerie te betalen. De vijf bestuursleden en vijf toezichthouders werken op vrijwillige basis, ook al zo bijzonder.

“Over de toekomst van de Galerie is nog veel onduidelijk,” zegt Van Kuilenburg, “Doen we mee in een nieuw museum? Of komt er toch elders een plek? Het is allemaal nog een groot vraagteken. In ieder geval zijn we blij met de projectontwikkelaar die het Rabogebouw heeft gekocht. In maart begint de verbouwing boven, en wij mogen naar beneden. Vóóraan bij de ingang richten we in maart gewoon weer een nieuwe expositie in.”

Gratis toegang
De gratis toegang mag je dus wel heel laagdrempelig noemen. Voor wie de trappen een hindernis zijn, er is ook een lift. We zijn allemaal nog wel eens geneigd om in verre oorden een museum binnen te stappen, maar heel dicht bij huis heb je de kans om iets moois en goeds te zien. Wie hart heeft voor beeldende kunst, komt gauw een kijkje nemen. Kom naar de Galerie en geniet. Welkom!

Meer informatie vind je op www.galeriesteenwijk.nl

Liesbeth Hermans

Afbeelding
Koopjes in Steenwijk tijdens Zendemarkt en Voorjaarsbraderie: Voorjaarsbraderie uitgebreid met reuze klimattractie en glijbaan op de Markt Steenwijk 6 uur geleden
Sandra Lampe en Ronnie Venema
Voetbalvereniging d' Olde Veste '54 sluit met SC Heerenveen overeenkomst Sportief Partnerschap voor de jeugd Sport 16 uur geleden
Kiki Schippers
Einde seizoen sale: met korting naar het Theater De Meenthe Cultuur 17 uur geleden
Wilfried Godschalk behaalt de beste persoonlijk moyenne
Overduidelijke overwinning van team Boeve Afbouw in derby tegen BV Steenwijk Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Groot feest met "Die Dorfplatzmuzikanten" in de Veldkei Cultuur 23 uur geleden
De Zeeklank met dirigent Johan Bredewout
Interview: Johan Bredewout is veertig jaar dirigent van Christelijk Gemengd Koor De Zeeklank Cultuur 18 apr, 11:23