Arianne, haar broer en moeder en Jan Willem
Arianne, haar broer en moeder en Jan Willem Foto: Aangeleverd

Arianne Hartono kan debuut Australian Open niet verzilveren: 1-2 verlies tegen Amanda Anisimova

· leestijd 1 minuut Sport

MELBOURNE - Arianne Hartono (25) heeft op maandag 17 januari haar debuut gemaakt op het hoofdtoernooi van het Australian Open. De Meppelse die op plaats 191 van de wereldranglijst staat, zorgde bijna voor een stunt. Na een sterk begin verloor ze met 1-2 van de Amerikaanse Amanda Anisimova, de nummer 61 van de wereld. 

Hartono begon heel goed na aan de wedstrijd. De eerste set won ze met 2-6 om vervolgens door te denderen in de tweede set tot 4-2. Haar tegenstandster speelde onzorgvuldig en Arianne kon de ene na de andere winner slaan. Daarna kwam Anisimova sterk terug en won ze alsnog de tweede set met 4-6. Ook de derde set kwam Hartono er niet meer echt aan te pas. Ze kwam nog wel met 2-1 voor, maar moest zich daarna gewonnen geven. Anisimova, die steeds beter ging serveren, won die set met 3-6. “Anisimova begon steeds beter te spelen. Ze heeft best vroeg in het seizoen al best veel succes gehad, dus ik denk dat ik blij met mijn prestatie mag zijn,’’ zegt de teleurgestelde Meppelse na afloop.

Pittige kwalificatiewedstrijden
Om toegelaten te worden tot het hoofdtoernooi moest Arianne vorige week eerst drie kwalificatiewedstrijden spelen. Al die drie wedstrijden waren pittige driesetters. In de eerste wedstrijd op 10 januari nam ze het op tegen Talia Gibson (17) uit Australië. Haar versloeg Arianne met 4-6, 6-4 en 6-1. Ariannes tweede opponent was op 13 januari de Belgische Ysaline Bonaventure (27). De setstanden van deze wedstrijd waren: 2-6, 6-4 en 4-6. Jule Niemeier uit Duitsland vormde op 14 januari de laatste horde naar het hoofdtoernooi. Arianne versloeg haar met 6-1, 1-6 en 6-3. Na afloop van die wedstrijd zei Arianne tegen een verslaggever: “Ik kan het amper bevatten dat ik het hoofdtoernooi heb bereikt. Het voelt heel onwerkelijk allemaal. Het is mijn eerste keer hier en dat ik het dan meteen zo ver weet te schoppen. Ik heb er geen woorden voor. Ik moet mezelf nog een beetje in m’n arm knijpen.”

Coach Jan Willem Koopman
Hartono wordt getraind door Jan Willem Koopman, die de eigenaar is van Racket & Fitness Centrum Steenwijk in Tuk. Hij vertelt dat hij heel trots is op zijn pupil. “Ze heeft fantastisch gespeeld en bijna weer voor een stunt gezorgd. Ze kan terugkijken op een zeer geslaagd Grandslamdebuut,” appt hij. Daarbij geeft hij aan dat de omstandigheden waaronder Arianne de wedstrijden moest spelen zwaar waren. “Het is nu zomer in Australië, wat betekent dat het behoorlijk warm kan worden. Het kwik kan wel wel stijgen tot 30 of 35 graden.”

Door naar de volgende
Als voorbereiding op het kwalificatie- en hoofdtoernooi heeft Arianne meegedaan aan toernooien in Zuid-Korea en Bendigo in Australië. Het was voor haar de eerste keer dat ze aan een kwalificatietoernooi van een Grand Slam mocht meedoen. Ook voor de (kwalificatie)toernooien van de overige drie Grand Slams heeft ze op grond van haar prestaties in 2021 een ticket veroverd. De tennister is in Melbourne samen met haar moeder, vriend en coach Jan Willem Koopman. De inwoner van Heerenveen is op oudejaarsavond in Australië al gearriveerd om zijn pupil bij te staan. “En nu weer door naar de volgende,” besluit de trotse coach.

Wethouder Marcel Scheringa (rechts) en raadslid Roland Logtmeijer
Steenwijkerland wil flesjes en blikjes uit afval redden: gemeente plaatst 'doneerringen' Steenwijkerland 1 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 15 uur geleden