Jan Willem Koopman in Melbourne met op de achtergrond Arianne Hartono
Jan Willem Koopman in Melbourne met op de achtergrond Arianne Hartono Foto: Jan Willem Koopman

Arianne Hartono’s coach Jan Willem Koopman is terug: ‘Het Australian Open was een groot avontuur’

· leestijd 1 minuut Algemeen

TUK - Jan Willem Koopman, de coach van Arianne Hartono, is terug in Nederland. In Melbourne begeleidde hij de Meppelse tennisster bij haar debuut op het Australian Open. In zijn Racket & Fitness Centrum Steenwijk blikt de coach terug: “Het Australian Open was een groot avontuur.”

Vorige week woensdag is Jan Willem Koopman na drie weken Australië teruggekeerd in Nederland. Twee dagen later is hij alweer in Racket Centrum Steenwijk. “De terugreis duurde 30 uur en ik heb, meer dan op de heenreis, last gehad van een jetlag,” vertelt Jan Willem. Hij geniet nog na van alle belevenissen in Melbourne, waar zijn pupil Arianne Hartono verrassend goed speelde. “Arianne heeft nipt verloren van de Amerikaanse Amanda Anisimova, die daarna heeft gewonnen van de Japanse titelhoudster Naomi Osaka.” Volgens de trotse coach geeft dit aan hoe goed Arianne heeft gespeeld. “Omdat ze drie kwalificatiewedstrijden heeft gewonnen en bijna ook nog van de nummer 61 bevestigt dit dat ze er echt bij hoort en geen eendagsvlieg is.”

Wennen aan de hitte
Jan Willem was op Oudejaarsdag in Australië aangekomen, een week eerder arriveerde Arianne al. Het was volgens hem belangrijk om goed aan het hete klimaat te kunnen wennen. Samen zijn ze eerst naar de goudstad Bendigo gegaan, waar Arianne nog een toernooi heeft gespeeld. In Melbourne werkte Jan Willem dagelijks met Arianne. “Op niet-wedstrijddagen trainden we twee of drie keer per dag op de baan en in de fitness. Op wedstrijddagen deden we hersteltrainingen en voerden we veel gesprekken.” Jan Willem keek zijn ogen uit in de bubble van het Australian Open. “Je zag overal toptennissers rondlopen en we hebben zelfs gegeten aan een tafeltje naast dat van Nadal.” Tijd om daarbuiten nog de toerist uit te hangen was er niet.

Winterseizoen
Terug in het koude Nederland kan Jan Willem meteen volop aan de bak. Hij is blij dat zijn sportcentrum weer open is en hij samen met zijn vrouw Ellen Sangers en hun medewerkers nog een deel van het winterseizoen kan draaien. Arianne komt na een toernooi in Orlando op 7 februari thuis. “En daarna gaan we weer trainen en ons voorbereiden op de volgende toernooien en Grand Slams,” klinkt het enthousiast.

Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Unieke modelbaan op Miniatuur- en Modelbouwspektakel in De Meenthe Steenwijk 14 uur geleden
Wie is er bang voor Virginia Woolf
Met twee video's: Komische Insta-typetjes van Merijn Scholten in De Meenthe Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Met acht foto's: Twee voertuigen uitgebrand aan de Willem van der Veerstraat in Steenwijk 112 21 uur geleden
Afbeelding
Pannakooi bij RSG Tromp Meesters wordt op woensdag 10 april geopend Steenwijk 21 uur geleden
Afbeelding
Goed overleg zorgt voor oplossing: Lelieteelt in Diever bij school gaat niet door Westerveld 21 uur geleden