Tijd voor Thuis op straatonderzoek
Tijd voor Thuis op straatonderzoek Foto: Eigen beeld

Een zoektocht naar lokale helden.

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

Tijd voor Thuis is een samenwerkingsproject binnen (kleine) Overijsselse gemeenten waarin  oplossingsrichtingen worden ontworpen en onderzocht ter preventie van dak- en thuisloosheid onder jongeren. Tijdens onderzoek naar lokale opvangopties voor thuisloze jongeren in Overijssel stuitte het Tijd voor Thuis team op het volgende:  een aantal Steenwijkers organiseert (tijdelijke) opvang van thuisloze jongeren geheel op eigen houtje. Deze burger-opvangers doen dit vanuit de veronderstelling dat deze jongeren een thuis verdienen in en rondom Steenwijk; dichtbij de mensen die hun omgeving kennen en hen daarbinnen perspectief kunnen bieden.

Uit gesprekken met thuisloze jongeren bleek ‘rust’ het sleutelwoord om je thuis te (kunnen) voelen. Het bieden van rust is dus ook een van de basisingrediënten van de burger-opvang waarin deze Steenwijker helden in voorzien. Concreet komt dit neer op ruimte voor een korte adempauze om orde op zaken te kunnen stellen, even af te koelen of te kunnen ontspannen bij de burger-opvanger thuis. ’Opvang’ zit hem vaak in simpele dingen:  “Een douche, wat eten of een keer een babbeltje over iets anders dan dat waar ik midden in zit,” is volgens de jongeren bij deze Steenwijkers te vinden. 

Veel jongeren die gebruik hebben gemaakt van deze vorm van opvang geven aan dat het heel fijn is om hiervoor niet naar een andere stad te hoeven gaan. De opvangvoorzieningen voor jongeren die zich (soms even) niet thuis voelen zijn voor meerdere Ijssellandse gemeenten beperkt. Ook in Steenwijkerland worden jongeren die thuisloos raken regelmatig doorverwezen naar de Herberg in Zwolle voor een tijdelijke slaapplek in de nachtopvang. De opvang van thuisloze jongeren is namelijk wettelijk de taak van centrumgemeente Zwolle. 

Zijn zij op zoek naar jou?

Het Tijd voor Thuis team is daarom een zoektocht gestart naar de mensen in Steenwijkerland die op eigen houtje een thuis bieden aan Steenwijker jongeren. Deze mensen hebben wel eens een jongere voor een dag of langere tijd over de vloer, omdat die zich (even) niet thuis voelt. Het Tijd voor Thuis team komt graag met deze burger-opvangers in contact. Het is belangrijk om zicht te houden op deze praktische lokale initiatieven tegen thuisloosheid onder jongeren. Het zorgt er namelijk voor dat deze jongeren niet uit het zicht verdwijnen en tussen wal en schip raken. Als u zich herkent in dit verhaal, neem dan contact op met: hannah@afdelingbuitengewonezaken.nl

Ben jij of ken jij iemand die informele zorg biedt aan jongeren binnen gemeente Steenwijkerland? Project ‘Tijd voor Thuis’ komt graag in contact met informele zorgverleners zo zoeken we samen met hen hoe je daar beter bij kan worden ondersteunt. Zodat we met elkaar jongeren een betere toekomst kunnen geven. Via onze website www.tijdvoorthuis.nu vind je de link naar de vragenlijst! 

Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 16 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 17 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 20 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 20 uur geleden
Roger Sorel
Team Steenwijk 2 derde in Districtfinale dagcompetitie Sport 20 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.