Boommarter
Boommarter Foto: Philip Friskorn

Natuurfoto: de steenmarter en de boommarter

· leestijd 1 minuut Column

Deze wekelijkse natuurcolumn wordt verzorgd door Philip Friskorn uit Oldemarkt. Sinds 1993 is hij fotograaf van natuur, milieu, recreatie en toerisme. Hij is altijd op zoek naar drie elementen: licht, schoonheid en emotie. De afgelopen jaren bracht hij meerdere fotoboeken uit. Naast het maken van natuurfoto’s, kan hij daar ook mooi over vertellen. Deze column gaat over twee marterachtigen.

De steenmarter en de boommarter zijn twee marterachtigen, de één gebonden aan bosrijke streken, de ander begeeft zich zelfs in dorpen en steden. Dat laatste geldt voor de steenmarter en daar is niet iedereen blij mee. In mijn woonplaats Oldemarkt heb ik al schade aan mijn auto gehad met doorgeknaagde kabels, maar ook familie in dichtbevolkt Zwolle hebben de steenmarter op bezoek gehad met schade aan leidingen van de auto. Als de kabels van je auto worden doorgeknaagd ben je niet blij, helaas wordt dit door de mens veroorzaakt door het verwerken van visolie in de kabels om ze soepel te houden. Dat vinden steenmarters lekker en ze veroorzaken zo ongewild gevaarlijke situaties. Een pieper in de auto voor circa € 30 kan veel ellende voorkomen. Gaas onder de auto leggen op de parkeerplaats helpt en opgehangen WC-blokjes onder de motorkap lijken de marter ook te weren. Al met al blijkt dit prachtige dier nogal wat ellende te veroorzaken. Bestrijden is een probleem, want de steenmarter is een beschermde diersoort. 

Verschillen zijn duidelijk

De boommarter is gebonden aan bosrijke gebieden, niet alleen op hoge gronden maar ook in de moerasbossen van Weerribben-Wieden. Deze soort zal niet zo vaak overlast veroorzaken. De verschillen zijn duidelijk: de boommarter is slanker dan de steenmarter en heeft langere poten, de boommarter is roodbruin, de steenmarter heeft lichte wolharen, de neusspiegel van de boommarter is zwart en die van de steenmarter is vleeskleurig, de oren van de boommarter zijn langer en breder dan die van de steenmarter en die van de boommarter staan rechtop en van de steenmarter wijzen naar buiten. Een mooi zoogdier, maar je zult ze maar onder je pannen hebben.

Steenmarter
Afbeelding
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 3 mei, 08:00
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 2 mei, 20:57
Charity Oppers (rechts) en Paula Bierma
Gratis training Samen Dementievriendelijk in Vollenhove Steenwijkerland 2 mei, 19:12
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00