Jan Krikke
Jan Krikke Foto: Aangeleverd

Jan Krikke boegbeeld Kunst in de Kop

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Binnenkort is het zover, dan vindt de regionale culturele manifestatie ‘Kopje Cultuur’ weer plaats, op 9, 10 en 11 september. Binnen dit culturele festival verzorgt Lionsclub Steenwijkerland al sinds lange tijd de expositie ‘Kunst in de Kop’. Deze editie zullen maar liefst 13 regionale kunstenaars hun werk tonen in de Grote Kerk, waaronder Jan Krikke uit Giethoorn.

Jan Krikke laat zich nog steeds uitdagen en inspireren. Elk project is een avontuur. Zijn zoektocht levert telkens weer prachtige schilderijen en beelden op. Voor Kunst in de Kop maakt hij een wel heel bijzonder kunstwerk. Jan Krikke is de schilder van kleurrijke landschappen, vergezichten, rietgedekte boerderijen en bruggetjes. Ook zeilboten en punters komen steeds weer terug. ‘De slag op de Wiede’ is een drieluik dat straks de eye-catcher van Kunst in de Kop zal zijn. Een groots, hoog en magistraal drieluik geschilderd op originele punterzeilen. Nieuw en toch onmiskenbaar zijn stijl. Je zou het ‘abstract realisme’ kunnen noemen: de vereenvoudigde werkelijkheid zonder te veel aan nuance te verliezen. Composities dus waarin door horizontale en verticale lijnen kleurrijke vlakken ontstaan. Zijn schilderijen maken indruk door de krachtige beelden, de nostalgische sfeer en de kleurenrijkdom. Je wordt er blij van. Diepere gedachten zijn niet nodig. Niet zo vreemd. Zijn blijmoedige en optimistische karakter zie je in zijn werk terug: “Niemand is gebaat bij het uitvergroten van ellende,” aldus Krikke. Zijn eigenlijke passie – ook al vindt hij dat zelf al snel te pretentieus – is om de wereld een beetje mooier maken.

Jan Krikke is een succesvolle kunstenaar en een sprankelende persoonlijkheid, bruisend van associaties en ideeën. Zijn hoge productiviteit moet worden genoemd, maar zeker ook de breedte van zijn oeuvre. Kunst in de Kop is een expositie waar 13 regionale kunstenaars hun werk tonen. Jan Krikke maakt indruk met zijn geschilderde drieluik. Maar zijn talent is breder dan het schilderen. Zijn ‘bronzen’ en zijn sculpturen van kunststof staan inmiddels overal. Zijn complete werk is zichtbaar in een prachtig boekwerk ‘Colorist tussen Reest en Wieden’, geschreven door Bé Doorten.

Jan Krikke heeft zijn droom waargemaakt: schilder worden in het decor dat hij wil schilderen, in Giethoorn dus. Per 1 september verlaat hij Giethoorn, maar niet onze gemeente. Hij vestigt zich in Dinxterveen. Ook daar komt een atelier. Leeftijd telt niet. Deze man heeft er zin in.

Kunst in de Kop is geopend zaterdag 10 september 10.30 tot 15.30 uur en zondag 11 september 12.30 tot 15.30 uur. De opening is op 10 september om 11.00 uur.

Arie van der Spek

Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in halve finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 8 uur geleden
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 10 uur geleden
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 11 uur geleden