Het boek van Manon Lemkes bevat 55 inspiratiekaarten
Het boek van Manon Lemkes bevat 55 inspiratiekaarten Foto: E. de Vries

Manon Lemkes van Yin Yoga Sound presenteert haar boek: ‘Eerste hulp bij overprikkelingen’

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Yogadocent Manon Lemkes van Yin Yoga Sound heeft een boek geschreven met de titel ‘Eerste hulp bij overprikkelingen’. Op zaterdag 17 september presenteert ze het boek in Primera Steenwijks Boekhuys.

“Als je meer prikkels binnenkrijgt dan je op dat moment kan verwerken, spreek je van overprikkeling. Je kunt je soms overladen voelen door wat er allemaal gebeurt in de buitenwereld, zoals oorlog, corona en hoge energieprijzen. Dit geeft extra stress en daardoor kun je jezelf verliezen,” legt Manon uit. Al heel lang liep de yogadocent uit Eesveen met het idee rond om over deze overprikkeling een boek te gaan schrijven. “Ik wist niet hoe ik het aan moest pakken en liep vast, totdat ik op een dag in de sauna op een bierviltje wat ben gaan tekenen,” vertelt ze. Het werd haar zo duidelijk dat ze moest beginnen met het beschrijven van 10 verzachtende yogatechnieken. Deze zette ze samen met 10 meditaties, 10 inspiratieteksten en 25 yogahoudingen op 55 inspiratiekaarten. 

Met het boek leert Manon de lezers om bewust te worden van wat er allemaal in hun leven gebeurt, weer te gronden en de overprikkeling los te laten. “Zo vind je verzachting, meer rust en zelfvertrouwen en meer invloed op je leven,” aldus Manon. Zij heeft het boek vooral geschreven voor mensen die hooggevoelig zijn, last hebben van onrust, stress, angsten, depressies of alledaagse verslavingen.

Autobiografie

Het laatste deel van het boek bestaat uit een autobiografie van Manon. “Ik had last van angsten, stress en ADHD en kwam niet verder in de reguliere hulpverlening met een veelal verstandelijke benadering. Door mezelf bloot te geven, kon ik het verhaal kracht bijzetten en voorbeelden uit de praktijk geven.” De schrijfster kreeg hulp van Harriët Kolthof, die de inspiratiekaarten voor haar ontwierp. Eelco de Vries maakte daarvoor de foto’s. Pieter van Knippenberg van 202Publishers heeft het boek uitgegeven. Manon leerde hem al kennen op de basisschool, waar ook zijn kinderen op zaten. “Hij heeft mijn boek gelezen en het uitgegeven. Pieter was heel betrokken bij het proces en ik heb veel van hem geleerd.” 

Your Sound

Manon draagt het boek op aan kinderen en jongeren. Afgelopen zomer heeft zij opleidingen gevolgd over mindfulness voor kinderen en jongeren. Haar praktijk Yin Yoga Sound kon ze daardoor uitbreiden met een afdeling voor kinderen en jongeren, die ze de naam Your Sound gaf. Deze week start ze met yogalessen voor volwassenen en op 8 oktober van 10.00 tot 18.00 uur biedt ze de eendaagse training ‘Eerste hulp bij overprikkeling’ aan. 

Boekpresentatie

Op zaterdag 17 september is de boekpresentatie van ‘Eerste hulp bij overprikkeling’ in Primera Steenwijks Boekhuys. Tussen 13.30 en 15.00 uur is iedereen welkom voor een meet en greet met de schrijfster. Ook is het mogelijk om dan het boek te kopen en te laten signeren. Bestellen kan ook op www.yinyogasound.nl.

Boekcover
Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 3 mei, 14:42
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 3 mei, 14:00
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 3 mei, 08:00
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 2 mei, 20:57