Kunstwerk van Tilly Buij en Gerard Groenewoud
Kunstwerk van Tilly Buij en Gerard Groenewoud Foto: Aangeleverd

Kunstenaarsduo Tilly Buij en Gerard Groenewoud geeft lezing

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - De commissie Beeldende Kunst Steenwijkerland (CBK) organiseert in samenwerking met Rabo Theater De Meenthe komend najaar voor de derde maal een serie lezingen over kunst in de openbare ruimte. Op 16 november geven Tilly Buij en Gerard Groenewoud een lezing, getiteld: ‘Ruimte scheppen voor de verbeelding’. 

De samenwerking van Tilly Buij en Gerard Groenewoud komt voort uit hun eerdere deelname aan de kunstenaarsgroep De Vier Evangelisten (1983-1994). Deze groep heeft in korte tijd grootschalige installaties en kunstwerken vervaardigd, vaak van afvalmaterialen. In eerst instantie werkten ze binnen het alternatieve circuit van leegstaande fabrieken en theaters; later in diverse musea en in opdracht voor de openbare ruimte. Uitgangspunt was het zoeken naar de betekenis van kunst en het creëren van een esthetische totaalbeleving.

Humoristisch

In hun oeuvre als duo Groenewoud/Buij (sinds 1988) is de directe relatie tussen locatie, gebruikers en kunsttoepassing eveneens aanwezig, net als het filosofische, open en humoristische karakter van het werk. De werken die ze maken, kenmerken zich door een diversiteit aan stijlen en materialen, die bij nader inzien eenzelfde doel blijken te dienen: het scheppen van ruimte voor de verbeelding. Soms letterlijk, door meerdere beelden in een bepaalde enscenering tegenover elkaar te stellen, vaak ook door een spel van vormen en betekenissen die tot associëren en fantaseren verleiden. Het materiaal en de combinatie van beeldelementen geven elk werk een vreemde dubbelzinnigheid, waarmee in feite steeds iedere bewering tussen haakjes wordt gezet.

Serie lezingen

De CBK organiseert deze lezingen om meer inzicht te bieden en te krijgen in de processen en scenario’s die komen kijken bij het ontwerpen, maken en uiteindelijk plaatsen en opleveren van kunstwerken in de openbare ruimte. ’Het doel van iedere lezing is om de inwoners van Steenwijkerland een laagdrempelige oriëntatie te bieden op het gedachtengoed ‘achter’ de in de openbare ruimte zichtbare kunst.

Wij willen mensen de gelegenheid bieden om kennis te nemen van en betrokken te raken bij beeldende kunst in de openbare ruimte’, verklaart Niko van der Klugt, voorzitter van de CBK.

U kunt kaarten voor deze lezing reserveren bij De Meenthe: 0521-514004. De lezing begint om 20.15 uur.

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column gisteren
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35
Afbeelding
Kinderen spelen de hoofdrol bij de Bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijkerland 17 mei, 20:21