Suzanne Jansen
Suzanne Jansen Foto: Han Furnee

Suzanne Jansen over haar nieuwste boek ‘De omwenteling of de eeuw van de vrouw’

Cultuur

STEENWIJK - Suzanna Jansen is schrijfster en verteller. In haar boeken probeert ze het heden te begrijpen door het verleden te onderzoeken. Ze tekent de ‘grote’ historie op door te laten zien wat die met individuele levens doet. Als spreekster is ze enthousiast en bevlogen. Ze neemt haar luisteraars mee met een inspirerende stijl. Ze leidt ook discussies. Op woensdag 15 maart vertelt zij in Rabo Theater De Meenthe over haar nieuwste boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw en is er ruimte om Suzanna vragen te stellen. Haar voorstelling maakt onderdeel uit van Schrijversfestival Steenwijkerland. 

In De omwenteling of de eeuw van de vrouw (sept 2022) beschrijft ze de positie van vrouwen – en dus van ons allemaal – sinds 1922. In dat jaar konden vrouwen voor het eerst stemmen, en werd haar moeder geboren. Via het leven van haar moeder (Betsy Dingemans uit Het pauperparadijs), haar oudere zus en haarzelf schetst ze de afgelopen eeuw. En toont ze waar de genderverhoudingen van onze tijd vandaan komen.

Suzanna debuteerde in 2008 met Het pauperparadijs, over de roemruchte armenkoloniën van Veenhuizen en haar familiegeschiedenis daar. Als dramaturg werkte ze mee aan de gelijknamige theatervoorstelling. Ze maakte ook de Luistertocht door Het pauperparadijs - door het decor van haar boek. Het gebied is inmiddels tot Unesco-Werelderfgoed verklaard.

In Ondanks de zwaartekracht (2017) vertelt Suzanna over haar (mislukte) droom om balletdanseres te worden, en de levensverhalen van twee kunstenaars dwars door de 20ste eeuw - stadsontwerper Cornelis van Eesteren en balletpionier Steffa Wine - die koste wat kost hun dromen najoegen en daarmee ook onze tijd hebben beïnvloed.

Wael, het verhaal van een jongen uit Syrië (2019) maakte ze in nauwe samenwerking met de hoofdpersoon: het aangrijpende relaas van een doodgewone student die door de oorlog zijn leven ziet afbrokkelen en geen andere keuze ziet dan op een schip stappen over de Middellandse Zee.

Aanvang: 20.15 uur, kaarten: www.demeenthe.nl.

Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in achtste finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 14 uur geleden
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 17 uur geleden
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 17 uur geleden