Michel Dijkstra
Michel Dijkstra Foto: Aangeleverd

Lezing in het Filosofisch Café Steenwijkerland: De schoonheid van de taoïstische levenskunst

Cultuur

STEENWIJK - Filosoof Michel Dijkstra is de volgende spreker in het Filosofisch Café Steenwijkerland. Op woensdag 29 november komt hij naar het RABO Theater De Meenthe om een lezing te houden over de schoonheid van de taoïstische levenskunst. 

‘Hoe ontstaat een weg?’ - ‘Door hem te begaan!’ Dit dialoogje toont de kern van het taoïsme: volgens deze Chinese filosofie moet je de zin van het leven niet buiten of boven het aardse bestaan zoeken, maar juist er middenin. Tijdens de lezing toont Michel Dijkstra de schoonheid van de taoïstische levenskunst aan de hand van gedichten uit de mysterieuze Daodejing en prozafragmenten uit de humoristische Zhuangzi. Centraal in deze basisteksten staan een felle kritiek op instrumentalistisch denken en handelen, het je afstemmen op de bron van alle dingen en het ‘doen van het niet-doen’ (wuwei): ‘Als niet-doen wordt gedaan, blijft niets ongedaan’.

Over de spreker

Michel Dijkstra is onafhankelijk geleerde op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. Artikelen van zijn hand verschijnen zowel in filosofische tijdschriften (Filosofie Magazine, Tijdschrift Filosofie) als literaire podia (Notulen van het onzichtbare, DIG (voorheen De Internet Gids)). Recent publiceerde hij: Elementaire deeltjes: Taoïsme bij Singel Uitgeverijen Amsterdam

 De lezing

De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Michel Dijkstra  zijn lezing houdt van ongeveer een uur. Daarna kunnen er vragen worden gesteld. In de nazit, kunt u onder genot van koffie/thee of een goed glas nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het theatercafé .

Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunt u kaarten bestellen via de website van de Meenthe: www.demeenthe.nl. Aan de kassa zijn ook kaarten verkrijgbaar.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35