Petra Bol
Petra Bol Foto: Aangeleverd

Petra Bolhuis geeft lezing in Filosofisch café Steenwijkerland

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Petra Bolhuis is de eerste gastspreker in een reeks van zes van het Filosofisch Café Steenwijkerland in het seizoen 2023/2024. In het Vestzaktheater van De Meenthe zal de filosoof een lezing houden met als thema:

Hannah Arendts Totalitarisme en de wereld van vandaag
Na twee wereldoorlogen was het ‘dit nooit meer’ het begin van een brede steun voor democratie en samenwerking in Europa en Amerika. Vandaag de dag echter zien we dingen gebeuren die we tot voor kort voor onmogelijk hadden gehouden. In Amerika zagen we hoe de vorige president zelf vooropging in het aanwakkeren van wantrouwen tegen instituties die de democratie moeten borgen: overheid, rechters en de vrije pers. Binnen Europa zien we de opkomst van populistische partijen die tegen de democratie zijn en tegen Europa. Deze bewegingen roepen leuzen die verontrustend veel lijken op die van partijen in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Hannah Arendts analyse helpt om antwoord te krijgen op vragen als:

Hannah Arendts analyse helpt om antwoord te krijgen op vragen als:

  • Waar komt al dat onbehagen vandaan en waarom maakt dit de samenleving zo vatbaar voor populisme? 
  • Hoe kunnen we voorkomen dat we óf te gemakkelijk denken dat de geschiedenis zich herhaalt, óf te gemakkelijk denken dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

Petra Bolhuis (1963) is afgestudeerd als filosoof aan de Rug met als onderwerp Hannah Arendt en Michel Foucault. Sinds begin deze eeuw werkt ze vanuit haar eigen praktijk Maieutiek en geeft lezingen, trainingen en cursussen die gaan over de relatie filosofie en dagelijks leven. Of het nu gaat over levenskunst van de Stoïcijnen, of meer politieke onderwerpen zoals totalitarisme en democratie, de insteek is steeds filosofie als denkgereedschap voor je persoonlijke leven. Ze is een van de schrijvers van Rattenvangers van het onbehagen en werkte mee aan Hoog spel.

De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Petra Bolhuis haar lezing houdt van ongeveer een uur, waarna vragen gesteld kunnen worden. U kunt daarna onder het genot van koffie of een goed glas nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het Theatercafé. Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunnen er kaarten besteld worden via de website van de Meenthe. (www.demeenthe.nl) Ter plekke ook bij de kassa.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35