Maja Eckhardt en Bertus Halfwerk
Maja Eckhardt en Bertus Halfwerk Foto: Aangeleverd

Uniek boek over twee kunstenaars uit Vollenhove: ‘In liefde bloeiende’

· leestijd 1 minuut Cultuur

VOLLENHOVE - ‘In liefde bloeiende’ is de titel van een boek over de kunstenaars Maja Eckhardt en Bertus Halfwerk. De schrijver is Henk de Zeeuw. Hij is een crowdfunding gestart om de publicatie in mei mogelijk te maken. Op 4 januari hebben al 71 mensen een bedrag gegeven en is al 58% van het totaal benodigde bedrag binnen. 

Maja Eckhardt en Bertus Halfwerk kwamen in 1973 vanuit Olst naar een woning aan de dijk tussen Vollenhove en Blankenham. Al vijftig jaar maken beiden daar kunstwerken van kwaliteit. Maja en Bertus zijn mensen met een interessant levensverhaal, vol passie (niet alleen voor de kunst, maar ook voor de natuur, de politiek, de samenleving) en met veel bijzondere ervaringen waarover ze prachtig kunnen vertellen. Bovendien ontwikkelden ze een unieke tuin rond hun oude kleine huisje, met honderden wilde -en vaak zeldzame- planten.

Henk de Zeeuw, schreef de verhalen over hun leven, kunst, en de bijzondere planten in hun tuin op en Marike van Pagée fotografeerde vele kunstwerken van Bertus en Maja, hetgeen tezamen een heel mooi boek opleverde, getiteld ‘In liefde bloeiende’. Het boek biedt een boeiende kijk op het werk en leven van deze twee Overijsselse kunstenaars. U kunt de publicatie van dit unieke boek steunen door een donatie te storten op de crowdfundingwebsite: www.voordekunst.nl/projecten/15845-publicatie-van-in-liefde-bloeiende

Maja Eckhardt studeerde tekenen en schilderen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Haar vroege werk, vooral collages en tekeningen, wordt gekenmerkt door humoristische en maatschappijkritische accenten. In haar meer recente werk vangt Maja sfeer, licht en kleur uit haar dagelijkse omgeving in dromerige schilderijen.
Velen die van haar les kregen in tekenen en schilderen aan het Creatief Centrum RIMV in Meppel zullen zich haar en die lessen nog levendig herinneren.

Bertus Halfwerk studeerde experimentele vormgeving aan de AKI Academy of Art and Design, Enschede. Hij realiseerde veel grote objecten in staal en messing voor de openbare ruimte zoals op de dijk nabij het Waterloopbos bij Vollenhove, maar ook in Hasselt, Kuinre, Meppel en vele andere plaatsen. Zijn kleinere assemblages bestaan vaak uit hout in combinatie met allerlei andere -bij voorkeur oude en verweerde- materialen. Zij die Bertus als schipper-gids bij de Vereniging Natuurmonumenten in Nationaal Park de Wieden meemaakten, zullen zijn bevlogen verhalen over de prachtige natuur hier (en de vele bedreigingen daarvan) niet zijn vergeten.

In oktober dit jaar wordt er een overzichtstentoonstelling van hun beider werk gehouden in Galerie Steenwijk (in de bibliotheek van Steenwijk). 

Doneren kan op: deze site. 
Bekijk daar ook de video. 

Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00