Uitgewaaierde excursie
Uitgewaaierde excursie Foto: David de Graaf

Verder vertellen met de camera: Expositie van David de (foto)Graaf in de gelagkamer van De Wheem

· leestijd 2 minuten Cultuur

OUD AVEREEST - David de Graaf uit Wanneperveen exposeert in de gelagkamer van de Wheem. 

David de Graaf is een man met Downsyndroom van 40 jaar. Hij begon met fotografie toen zijn ouders hem voor zijn zeventiende verjaardag in 2001 een eenvoudige camera cadeau gaven. Een digitale camera – toen al – waarbij hij bij thuiskomen zelf de bestanden zo ‘in zijn computer kon prikken’. Het ging toen nog niet om de foto’s als beeld, maar eerst en vooral om het communicatie-aspect. Wat had de niet zo bijster vlot pratende David meegemaakt die dag? Van het begin af aan heeft hij zo veel vastgelegd. ‘Voor mijn verslag’, zoals hij dat zelf vaak zegt. In de loop van de tijd stapte David over op steeds betere camera’s. Heel bijzonder was het moment dat weerman Peter Timofeeff voor het eerst een door hem gemaakte foto gebruikte in het RTL-Weerbericht van 16 juli 2003, ruim vijftien jaar geleden dus. David zou daarna –met vaders hulp- nog heel veel foto’s insturen naar het weerbericht, waarvan er in de loop van de jaren en tot heel recent heel wat in de uitzendingen gebruikt zijn.

Kranten

Van het een kwam het ander. Zo deed David steeds meer ervaring op. In de loop van de jaren maakte hij steeds meer foto’s die het vertonen buiten de familiekring waard waren. Veel meer als foto dan als ‘verslag’. Vanaf september 2010 leverde David als vrijwillig medewerker jarenlang foto’s bij – jawel – het weerbericht van de Opregte Steenwijker/Meppeler Courant. Dat is natuurlijk ook al heel bijzonder. Zo heeft hij ook vele voorbije zomers fotografisch verslag gedaan van de jaarlijkse zes Donderdag Meppeldagen (DMD) in die Meppeler Courant.

Stichting Down Syndroom

In het dagelijks leven heeft David een vaste parttime aanstelling op het landelijk bureau van de Stichting Downsyndroom (SDS), een middelgrote, landelijke patiëntenorganisatie, gevestigd in Meppel (www.downsyndroom.nl). Behalve eenvoudig kantoorwerk, het geven van presentaties en uiteraard ook het met enige regelmaat leveren van foto’s voor het eigen SDS-magazine Down+Up, probeert David ook gericht middelen te werven voor de SDS die altijd meer geld kan gebruiken om meer noodzakelijk werk te kunnen doen. 

Behalve bij de SDS werkt David in het seizoen op woensdag- en vrijdagmiddagen en in het weekend bij Theeschenkerij De Wieden in Sint Jansklooster: http://www.theeschenkerijdewieden.nl/. In de bediening, maar regelmatig ook als fotograaf. Op dinsdag- en woensdagochtenden is David aan het werk in Coöp-supermarkt Slomp in Nijeveen. Tenslotte fotografeert David tegenwoordig ook als vrijwillig fotograaf bij Landschap Overijssel alsmede bij het Drents Landschap.

Veel meer informatie over David vindt u op zijn website (www.daviddefotograaf.nl). Daar zijn ook heel veel foto’s van zijn hand te zien, in groot formaat. De huidige expositie bestaat hoofdzakelijk uit eerder geëxposeerd materiaal.

David wil deze foto’s graag verkopen ten gunste van zijn favoriete goede doel, diezelfde SDS, met haar landelijk bureau in Meppel. Hij vraagt er dan minimaal 95 euro voor. Maar ook directe giften voor de SDS, bijvoorbeeld geïnspireerd door het werk van David of David zelf, zijn meer dan welkom!

Adres: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug, zie: https://landschapoverijssel.nl/bezoekerscentrum-de-wheem

Rob Scheepers
Explosieve start kaartverkoop Theaterseizoen 24/25 Cultuur 5 uur geleden
Deelnemers musical 'Fabriekskinderen' -
Musicalgroep brengt 'Fabriekskinderen' in De Meenthe Cultuur 7 uur geleden
Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 9 uur geleden
Vorige editie Live in the Park
Beleef muziek op zijn best: Live in het Park in Steenwijk met Toontje Lager en Karin Bloemen Cultuur 23 mei, 11:51
In het zakje zitten twaalf kunstgebitten
Kringloopwinkel Steenwijk krijgt zakje vol met kunstgebitten Steenwijkerland 23 mei, 11:42
Afbeelding
Oscarwinnaar 'Poor Things' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 23 mei, 11:27