Cascade van Atelier van Lieshout
Cascade van Atelier van Lieshout Foto: Sandra Smets

VORK Kunstlezing op 13 februari met kunsthistorica Sandra Smets in De Meenthe

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - VORK Kunstlezingen heeft dit jaar een flitsende start achter de rug met de drukbezochte lezing van Street Art kunstenaar Rosalie de Graaf. Op 13 februari is het de beurt aan Sandra Smets, kunsthistoricus en journalist. Ze houdt haar lezing in Rabo Theater De Meenthe.

Haar lezing, getiteld ‘De verwoeste stad en wederopbouw’ gaat niet alleen over hedendaagse kunst in de publieke ruimte van Rotterdam in relatie tot stadsontwikkeling. Ze vertelt ook over haar onderzoek naar de kunst en het leven van kunstenaars in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van origine kunsthistoricus heeft Sandra Smets zich in haar werk vooral beziggehouden met hedendaagse kunst, waarvan een flink aantal jaren als hoofd communicatie van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Ze schrijft voor NRC Handelsblad al geruime tijd over hedendaagse en soms oudere kunst. Ze is vooral geïnteresseerd in kunst in relatie tot de openbare ruimte en stadsontwikkeling, en kunst in de twintigste eeuw. In haar lezing laat ze diverse voorbeelden zien van kunstwerken in de Rotterdamse publieke ruimte.

Onderzoek

In 2018 werkte Sandra Smets als gastconservator in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen aan de tentoonstelling ‘Boijmans in de oorlog. Kunst in de Verwoeste Stad’. Dat leverde haar veel interessante inzichten op en die bleken stof voor een publicatie te zijn. Daarom is ze in 2020 begonnen om, opnieuw in samenwerking met het museum, onderzoek te doen naar kunst in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog; Dit grote onderzoeksproject kreeg als titel: ‘Kunst tussen de ruïnes’.

De vuurvogelgeneratie

Haar onderzoek mondde uit in het boek De vuurvogelgeneratie, verschenen in september vorig jaar. Daarin beschrijft ze de onwaarschijnlijke bloei van een kunstwereld tijdens de bezetting en over hoe die jaren ingrepen in de levens van kunstenaars. Hoe verliep hun leven in nasleep van het bombardement van 14 mei 1940? Voor welke onmogelijke keuzes kwamen zij te staan? Het boek schetst het beeld van een stad in puin en hoe kunstenaars de brokstukken weer mede aan elkaar lijmden. Sandra Smets zal hier in haar lezing ook uitgebreid over vertellen.

De Stichting VORK Kunstlezingen organiseert dit seizoen in totaal vijf lezingen over kunst in de openbare ruimte. Het volledige programma van de lezingen vindt u op www.vorkkunstlezingen.nl of op de website van Rabo Theater De Meenthe te Steenwijk.

Op de website van Vork Kunstlezingen staan ook recensies van de eerder gehouden lezingen door John Körmeling en Ram Katzir en Rosalie de Graaf en interviews.

Nieuwsbrieven met daarin informatie over de komende lezingen en de kunstenaars kunnen worden aangevraagd via het emailadres: info@vorkkunstlezingen.nl. Kaarten voor de lezingen kunnen gereserveerd worden bij De Meenthe: 0521-514004 of worden besteld via de website van De Meenthe, onder theater genre lezingen. De lezingen beginnen om 20.15 uur. 


Cascade van Atelier van Lieshout - Foto: Sandra Smets
Het bestaat uit een toren van achttien olievaten. Als verwijzing naar uitgeputte grondstofvoorraden en het failliet van de consumptiemaatschappij staat het op de meest uitgelezen locatie: het commerciële hart van Rotterdam. 

De drie winnaars
Finalisten Innovatieprijs van Regio Zwolle 2024 bekend Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 21 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 23 uur geleden
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.