Schrijversklik
Schrijversklik Foto: Jan Willy Bos
Met zes foto’s

Steenwijkerlandse Schrijversavond is interactief slotakkoord van Schrijversfestival Steenwijk e.o.

· leestijd 1 minuut Cultuur

WILLEMSOORD - Bloemkool, blauw en bank. Met deze drie woorden mogen de aanwezigen op de laatste avond van het Schrijversfestival Steenwijk e.o. een verhaaltje schrijven. Op deze Steenwijkerlandse Schrijversavond worden zij daartoe uitgedaagd door Schrijversklik, een collectief bestaande uit zes schrijvers uit Oldemarkt en omgeving. In Eethuys De Steen interviewen ze op dinsdagavond 2 april ook nog elkaar en lezen ze een verrassend kettingverhaal voor.

Winnares van de schrijfwedstrijd is Corry van Bree. Zij maakt ook deel uit van de Schrijversklik, maar omdat ze niet mee heeft gedaan aan de voorbereidingen van de avond, zit ze in het publiek. Net als de andere dertig bezoekers luistert ze aandachtig naar het kettingverhaal. Schrijver Adriaan Noordergraaf bijt het spits af met de woorden: “Na een wilde nacht op het boekenbal...” Na vijf minuten verteld te hebben, neemt Inez van den Akker het van hem over. Daarna zijn nog Ellen Bos, Rikkie Postema en Sylvia Lucas aan de beurt. Om een verrassingselement te creëren, heeft alle schrijvers van te voren alleen de laatste alinea van hun voorganger gelezen. Het resultaat is een doldwaas verhaal met veel spanning, complotten en humor. Aan het publiek de opdracht om in de pauze van de avond een kort verhaal te schrijven over drie woorden, die in alle vijf delen van het kettingverhaal voorkwamen. Alleen Van Bree heeft ze alle drie: bloemkool, blauw en bank, in haar verhaal verwerkt. De drie schrijvers, die de jury vormen van de schrijfwedstrijd, zijn unaniem. Allemaal heffen ze een bordje op met daarop een 10. Als beloning mag Van Bree een boek uitzoeken van één van de schrijvers van de Schrijversklik. Die boeken zijn achter in de zaal uitgestald.

De ideeën liggen op straat 

Rikkie Postema treedt op als presentator van de avond. Ze begint met het interviewen van de andere leden van Schrijversklik. Aan Noordergraaf stelt ze de vraag: “Wat inspireert jou?” Daarover hoeft hij niet lang na te denken: “De ideeën liggen op straat, je hoeft maar een winkel binnen te stappen en je ontmoet bijzondere personages,” klinkt het. “Wat hoop je uit een boek te halen?” is de vraag die Postema aan Lucas stelt. Kort maar krachtig luidt haar antwoord: “Begrip!”. Bos heeft nog een advies voor aspirant kinderboekenschrijvers: “Leef in in op het niveau van kind en dat is van een vierjarige heel anders dan een twaalfjarige.” Volgens Postema is schrijven zo leuk omdat je daarmee moeilijkheden zo leesbaar mogelijk kunt vertalen.

Magie van het schrijven 

Een man in het publiek stelt op zijn beurt een vraag aan alle schrijvers van Schrijversklik: “Wat hebben jullie aan elkaar?” Het eerlijke antwoord van Postema is: “Daar zijn we nog niet aan toegekomen. Na onze oprichting begin 2023 zijn we druk geweest met optredens op Kopje Cultuur, Kerstrondje Oldemarkt en nu het Schrijversfestival Steenwijkerland.” Ze verwoordt nog het voornemen van het schrijverscollectief: “Wij blijven schrijven en ons verwonderen door de magie van het schrijven.”

Bestuurslid Kees Vingerhoets spreekt namens het Schrijffestival Steenwijk e.o. een slotwoordje. “Ik ben vanavond bijzonder geraakt en vind het een eer om op deze manier af te sluiten. Alle complimenten zijn voor de Schrijversklik.” Hij kan terugkijken op een geslaagde 37e editie met grote namen, zoals Tommy Wieringa, Suzan Smit, Maarten van Rossem en Marjan Berk.

De boeken van Schrijversklik
Schrijversklik
Adriaan Noordergraaf
Rikkie Postema
Rikkie Postema
Het team van VV Steenwijk Old Stars: boven vlnr: Geert Kremer, Willem Vries, Frans van der Velden, Jan van Rosmalen en André Buimer, onder: vlnr: Wout Krist, Jan Brouwer, Bert Petersen en Edy Wester
VV Steenwijk Oldstars wint toernooi SC Heerenveen Sport 16 uur geleden
Cliënten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland 17 uur geleden
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Westerveld neemt afscheid van burgemeester Rikus Jager Westerveld 14 mei, 15:28
Hendrik Veenstra
Hendrik Veenstra kampioen van maandagavondgroep Biljartvereniging Steenwijk Sport 14 mei, 13:30
Afbeelding
Steenwijkerland biedt maatwerk voor inzameling oud papier Steenwijkerland 14 mei, 12:43