Wilma Wuite met haar drie bloedstollende thrillers
Wilma Wuite met haar drie bloedstollende thrillers Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Gieterse Wilma Wuite is genomineerd voor The Indie Awards

· leestijd 2 minuten Cultuur

GIETHOORN - "Vroeger vond ik mezelf raar omdat ik altijd verhalen in mijn hoofd had," vertelt Wilma Wuite (63). De Gieterse ontdekt later dat ze niet raar is, maar juist een schrijftalent bezit. Dat resulteert in vele korte verhalen en na haar vijftigste in drie thrillers. De derde, ‘IJskelder’ is in 2023 verschenen. Voordat boek staat zij nu op de longlist van The Indie Awards, een prestigieuze boekenprijs voor schrijvers die niet zijn aangesloten bij een traditionele uitgeverij.

Wuite legt in haar woning in het centrum van Giethoorn uit dat haar drie boeken in eigen beheer zijn verschenen. Het manuscript van haar eersteling ‘Geschopt’ heeft ze wel naar enkele uitgevers gestuurd, maar telkens krijgt ze de mededeling: ‘Uw boek past niet in ons fonds’. Daardoor laat Wuite zich niet ontmoedigen. Ze neemt in 2014 contact op met Brave New Books. Dit is een online dienst waarmee je zelf je boek kunt maken, publiceren en verkopen. Hier verschijnt in 2014 ‘Geschopt’ en in 2016 ‘Moordtocht’. ‘Killer Trip’ uit 2019 is de vertaling van ‘Moordtocht’.

Mooi product afgeleverd

Voor het derde boek ‘IJskelder’ staat ze nu op de longlist voor The Indie Awards. Deze boekenprijs is in 2017 in het leven geroepen door Kelly Meulenberg. Daarmee wil zij auteurs die niet zijn aangesloten bij een traditionele uitgeverij belonen voor hun harde werk. Er zijn juryprijzen: ‘Beste boek’, ‘Meest memorabele plot’ en ‘Meest memorabele personage’. Daarnaast zijn er publieksprijzen voor ‘Populairste boek’ en ‘Mooiste cover’. Voor de publieksprijzen kunnen lezers nog tot en met 31 maart stemmen op de site. Daar is te zien dat Wuite samen met nog 67 schrijvers op de longlijst staat. In april maakt een jury de shortlist bekend. Op de vraag waarom lezers op haar boek moeten stemmen, antwoordt Wuite: "Van meerdere mensen heb ik gehoord dat het een goed verhaal is, dat goed in elkaar zit en boeit. Ik heb een mooi product afgeleverd, waar ik trots op bij." Lachend vervolgt zij: "In de supermarkt zei vorige week nog iemand tegen mij: ‘Dit is de bekendste thrillerschrijver van Nederland, haar boek staat in de Top 10’, wat natuurlijk overdreven is, maar wel leuk om te horen." 

Over de inhoud van het boek vertelt Wuite: "Hoofdpersoon is Berend van Baarle, die op een avond in beschonken toestand thuiskomt. Zijn drie zoons liggen te slapen, maar het echtelijk bed is leeg en zijn vrouw Cecile en de hond zijn verdwenen." Wat volgt is een spannend verhaal over zijn zoektocht naar haar. In tegenstelling tot de eerste twee boeken, speelt ‘IJskelder’ zich af in Giethoorn en deels ook in Meppel. "Met mijn vader voer ik vroeger in een bootje op de Wieden. Hij wees naar een plek vanwaar hij dacht dat daar vroeger een ijskelder was, voor opslag van de melkfabriek," duidt ze de titel. Wuite benadrukt dat ze wel alle personages uit haar duim heeft gezogen.

Bono en Elvis

De nominatie voor The Indie Awards is trouwens niet de eerste erkenning voor haar werk. In 2014 behaalt ze de tweede plaats bij de Brave New Books prijs. Ook geeft ze in 2023 acte de présence op het eerste Gieters Schrijffestival. Een uitnodiging voor het Schrijffestival Steenwijk heeft ze nog niet ontvangen, maar dat kan niet lang meer duren. Mocht ze een prijs van The Indie Awards winnen, dan levert haar dat roem en de mogelijkheid op om op haar boeken ‘Winnaar The Indie Awards’ te zetten. Een volgend boek dient zich trouwens al aan. Wuite vertelt: "Dat zal over een vrouw van in de dertig gaan, die een B&B in Giethoorn overneemt." En net zoals in de eerste drie boeken komt er een hond in voor met een naam van een beroemdheid. Bono is dat in ‘IJskelder’ en Elvis in het nieuwe boek.

Stemmen kan op www.theindieawards.nl.

Door Hilda Knol


Het team van VV Steenwijk Old Stars: boven vlnr: Geert Kremer, Willem Vries, Frans van der Velden, Jan van Rosmalen en André Buimer, onder: vlnr: Wout Krist, Jan Brouwer, Bert Petersen en Edy Wester
VV Steenwijk Oldstars wint toernooi SC Heerenveen Sport gisteren
Cliënten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland gisteren
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland gisteren