Afbeelding
Foto: Peter den Hartog

Serie Passie voor Bach verkent ‘zonde en verlossing’ in Grote Kerk Steenwijk

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - De vierdelige concertreeks ‘Passie voor Bach’ in Steenwijk sluit af met fraaie composities van Bach en Telemann waarin de zondige mens centraal staat, afgewisseld met instrumentale muziek van tijdgenoten Heinichen en Graun. Op 26 mei 2024 in de Grote Kerk Steenwijk klinken dit seizoen nog eenmaal de prachtige klanken van het ensemble Himmelsburg. Onder de titel ‘Ich armer Mensch’ presenteert Phion, het orkest van Gelderland & Overijssel, een programma dat de menselijke zonde en verlossing verkent door de bril van Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten.

Programma:

- J.D. Heinichen: Concerto voor fluit en hobo in g, S. 238

- G.Ph. Telemann: Cantate ‘Ach, wo bin ich hingeraten’, TWV 1:41

- J.G. Graun: Concerto voor viool in Es-groot, JunP 1.3

- J.S. Bach: Cantate ‘Ich armer Mensch ich Sündenknecht’, BWV 55

De muzikale leiding is in handen van Pieter Dirksen op klavecimbel, als solisten werken geweldige musici mee: Carla Leurs (viool), Carola Ligt (fluit), Erna de Koning (hobo), en tenor William Knight. Elk stuk reflecteert op de zondige staat van de mens en de zoektocht naar spirituele verlossing, thema’s die centraal staan in de Lutherse traditie en diep geworteld zijn in de werken van zowel Bach als Telemann.

Zondebesef levert fraaie composities op

Dat de mens zondig is stond voor Luther centraal en daarom is ook Bachs kerkmuziek doordrenkt van die gedachte. Dit zondebesef leverde overigens wel weer fraaie composities op. Bij Bach, maar ook bij zijn goede vriend Telemann, getuige een van diens cantates voor tenor-solo. In de herfst van 1726 schreef ook Bach een reeks solo-cantates, waaronder een voor tenor die een opvallend ‘passie’-karakter heeft. Zo komen we een aria tegen met de beginwoorden ‘Erbarme dich!’ Die uitroep zou Bach vier maanden later gebruiken in een heel andere aria in zijn Matthäus-Passion. Het programma wordt aangevuld met concerten van collega’s van Bach en Telemann die werkzaam waren in Berlijn en in Dresden.

Dit concert is het hoogtepunt en de afsluiting van het vierde opeenvolgende seizoen van de Passie voor Bach serie. Het belooft een middag te worden vol reflectie en schoonheid, perfect voor zowel kenners van klassieke muziek als nieuwkomers die willen kennismaken met het rijke oeuvre van Bach en zijn tijdgenoten.

Mis deze kans niet om de diepere lagen van Bachs muziek en die van zijn tijdgenoten te ervaren in de prachtige akoestiek van de Grote Kerk Steenwijk. Kinderen zijn ook van harte welkom; voor hen is een speciaal kinderticket beschikbaar voor € 5.

Praktische Informatie:

-Datum en Tijd: Zaterdag 26 mei 204, aanvang om 16:00 uur

- Locatie: Grote Kerk Steenwijk

- Tickets: € 22,50 per persoon, verkrijgbaar via: https://www.demeenthe.nl/theater/voorstellingen/passie-voor-bach-passie-voor-bach-284/26-05-2024-16-00/

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00