Afbeelding
Foto: Pixabay

Stone City Run legt focus op vitaliteit, maatschappelijke betrokkenheid én sportiviteit

· leestijd 3 minuten Sport

STEENWIJK - De Stone City Run is al jaren niet meer weg te denken uit deze regio. Het hardloopevenement wordt gehouden in en om het centrum van Steenwijk en trekt jaarlijks meer dan 1.500 deelnemers. Door corona heeft het evenement helaas twee edities over moeten slaan, maar op zondag 19 juni 2022 gaat het eindelijk weer gebeuren.

Van de vrijdagavond naar de zondagmiddag
Waar het evenement altijd op vrijdagavond werd georganiseerd, zal dit nu op zondagmiddag plaatsvinden. “Voor ons is dit een weloverwogen beslissing. We zijn bij ons zelf te rade gegaan over welke koers we richting de toekomst willen varen. Wij zijn er van overtuigd dat we op de zondagmiddag meer mogelijkheden en groeipotentie hebben voor het evenement. We willen een zo breed mogelijke doelgroep aanspreken. Jong, oud, geoefend en ongeoefend. Ons evenement is niet alleen een hardloopwedstrijd, maar juist ook een evenement om iedereen op een leuke manier in beweging te krijgen of je nou geoefend loper bent of niet. Onze focus ligt op maatschappelijke betrokkenheid, vitaliteit én sportiviteit,” Aldus Feico Wiersma, voorzitter van de stichting Stone City Run, die het evenement organiseert.

Irun2Bfit
Belangrijk onderdeel van de Stone City Run is jaarlijks het Irun2BFit programma. Dit erkend beweeg- en leefstijlprogramma wordt binnen het voortgezet onderwijs gevolgd met als jaarlijkse afsluiting de 5 kilometer Stone City Run. Ook basisschoolleerlingen nemen deel aan het evenement. Voor de jongste deelnemers is er de Kidsmile (1,5km).

Nu het evenement naar de zondagmiddag is verplaatst staat de samenwerking met de scholen onder druk. “Op de zondag hebben veel meer wedstrijdlopers, individuen en bedrijven de mogelijkheid om mee te lopen, dat vinden we belangrijk. Alle scholieren zijn natuurlijk nog steeds van harte welkom. “Dat een zondag minder goed in de schoolagenda past vinden we jammer, maar het is uiteindelijk aan de scholen zelf om zich wel of niet in te schrijven. Uiteraard hopen we dat alle scholen alsnog deelnemen. Tenslotte gaat het om de deelname, vitaliteit en het plezier voor het kind,” aldus Jan Derk Brandsma.

Organisatie
Jan Derk heeft het secretariaat van de stichting Stone City Run onder zijn hoede. Samen met Feico Wiersma (voorzitter), Martijn Strijker (penningmeester), Roland Logtmeijer, Christiaan Nolles, Janita Kist en Niels van der Zandt wordt het bestuur gevormd. Allen geen onbekenden in Steenwijk en met deze mensen beschikt de organisatie over een schat aan ervaring in het organiseren van evenementen en heeft het goede contacten binnen de sportverenigingen, gemeente, bedrijfsleven en het onderwijs. Daarnaast is er een zeer nauwe samenwerking met Start’ 78 die de organisatie uitgebreid ondersteunt op gebied van de wedstrijdlopers, parcours, inschrijvingen en allerhande werkzaamheden.

Sinds kort is de Stone City Run ook de samenwerking aangegaan met Steenwijkerland United. Een collectief van verenigingen, (maatschappelijke) organisaties, onderwijs en bedrijven dat zich inzet om samen een aantal sociaal-maatschappelijke en sportieve doelen te bereiken voor de regio Steenwijkerland. Bij dit initiatief is sport de verbinder.

Het Evenement
De Stone City Run kent verschillende afstanden waar je aan deel kunt nemen. De kidsmile (tot 8 jaar) en daarnaast de 3, 5 en 10 kilometer run. De start is voor Rabo Theater de Meenthe en het parcours loopt vanaf daar door het mooie centrum, over de stadswallen, door park Rams Woerthe en met de finish op het marktplein. Hier wordt iedere deelnemer uiteraard hartelijk verwelkomd, want winnen is niet per se het doel, finishen wel!

Op het marktplein zal het nodige vertier zijn, in de vorm van kinderactiviteiten en muziek. Met mooi weer zullen de terrassen vollopen en zijn er dus voldoende ingrediënten voor een gezellige en sportieve dag.

Het startschot voor de eerste afstanden zal op 19 juni rond de klok van 14.00 uur worden gegeven. Voor exacte informatie over tijden, deelname, maar ook voor tips om je voor te bereiden ga je naar www.stonecityrun.com of @StoneCityRun op Instagram en Facebook.

Wandeltocht
De maatschappelijke betrokkenheid van het event wordt onder meer onderstreept door de wandeltocht die dit jaar nieuw wordt toegevoegd. In de komende maanden gaat de organisatie in samenwerking met Rick Rakké van Steenwijkerland United op zoek naar onder meer 55-plussers, (eenzame) ouderen en mindervaliden die een aantal avonden, voorafgaand aan het event, willen werken aan een gezondere leefstijl en conditie met als afsluiter een wandeltocht van de Stone City Run.

Bedrijven
De organisatie roept verder ook bedrijven op om zich op te geven voor de Stone City Run. “Vitaliteit van je medewerkers is niet meer weg te denken binnen bedrijven. De Stone City Run is een fantastisch evenement om medewerkers in beweging te krijgen. Daarom bieden we bedrijven ook leuke voordelen zoals reclameshirts en -uitingen, groepskorting en voor de deelnemers een consumptie op één van de terrassen op het marktplein,” aldus Martijn Strijker, die ook namens de stichting voor de Business Club Steenwijkerland zal gaan spreken om bedrijven in beweging te krijgen. “Daarnaast zijn wij continu op zoek naar sponsoren voor dit evenement in welke vorm dan ook. Wij komen daarom dan ook graag in contact met de ondernemers zodat er een mooie samenwerking ontstaat en vitale werknemers!