De scholieren doen een dribbeloefening
De scholieren doen een dribbeloefening Foto: Hilda Knol

SLU-voetbalmiddagen zijn gestart: middelbare scholieren kunnen nog aanhaken

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - Vorige maand zijn de Steenwijkerland United (SLU)-voetbalmiddagen voor middelbare scholieren gestart op een veld van Olde Veste. Op de tweede van de acht trainingen op dinsdag 29 maart melden zich twaalf scholieren. “Een goed begin, maar er kunnen er nog meer bij,” zegt coördinator Rick Rakke. 

Dinsdagmiddag tegen drieën druppelen een dozijn scholieren binnen op het sportcomplex van Olde Veste. “Er hadden zich twintig scholieren aangemeld, maar we merken dat de drempel om te komen wat hoger ligt dan bij basisschoolleerlingen,” vertelt Rick. Voor die doelgroep organiseerde Steenwijkerland United vorig jaar vanuit Steenwijkerland United ook al SLU-voetbalmiddagen. Dat werd een groot succes, tientallen kinderen maakte toen kennis met de voetbalsport. 

Training

Na het Steenwijks kwartiertje begint Tom Ravenshorst met de training voor de tien jongens en twee meiden. Hij is werkzaam bij International Sports Revolution uit Zwolle, waarmee Steenwijkerland United samenwerkt bij het organiseren van de voetbalmiddagen. Het kost Tom geen enkele moeite om de jongeren in beweging te krijgen. “Hoofd omhoog, kijk om je heen en speel de bal met de binnenkant van je voet,” instrueert hij bij een dribbeloefening. Daarvoor laat hij de scholieren een warming-up doen met loopoefeningen, sprinten en grondoefeningen, waaronder een zonnegroet. Daarna volgen enkele technische oefeningen en spelvormen. 

Partijtje

Als Tom om twee aanvoerders vraagt, melden zich meteen de twee meisjes. Slim bekeken, want zij mogen vervolgens elk vijf jongens kiezen in hun team waarmee ze een partijtje gaan doen. Lars Dijkstra en Rick Sol sluiten bij hen aan. Deze mannen volgen net als Rick de opleiding Sportkunde aan Windesheim in Zwolle. De tieners laten op het voetbalveld zien dat ze al heel wat techniek hebben. “Wij zitten in de sportklas van Eekeringe,” geeft een jongen als verklaring. Anderen vertellen dat ze op voetbal zitten. Het zestal dat geen lid is van een voetbalclub is, krijgt wat extra tips van Tom. “Eerst kijken en dan spelen,” roept hij. De trainer kondigt tot slot van het voetbaluur nog de penaltybokaal aan. De ogen van alle scholieren gaan dan glinsteren. “Lekker knallen op de goal.”

Inschrijven

Rick kijkt vanaf de zijlijn tevreden naar de verrichtingen van de voetballers. “Ons doel is de scholieren beter te leren voetballen en ze het plezier van de sport te laten ervaren,” legt hij uit. Mooi meegenomen zou volgens hem zijn als meerdere scholieren zich daarna bij een voetbalvereniging zouden aansluiten. Middelbare scholieren die nog aan willen haken bij de SLU-voetbalmiddagen nodigt hij van harte uit om mee te doen. “Je kunt je elke week aanmelden, we trainen nog zes keer op dinsdagmiddag 5, 12, 19 en 26 april en op 3 en 10 mei van 15.00 tot 16.00 uur.” Inschrijven kan via: www.steenwijkerlandunited.nl/
inschrijven

Afbeelding
Afbeelding