Auke Take aan het werk als coach -
Auke Take aan het werk als coach - Foto: Wilbert Bijzitter

Update: Kopduel deel 9: in gesprek met trainer Auke Take: ‘Promotie van Giethoorn zou mooie afsluiter zijn’

· leestijd 3 minuten Sport

STEENWIJK - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat redacteur Hilda Knol in gesprek met een sportheld. Als negende is dat Auke Take (27), trainer van sportvereniging Giethoorn Samen Een, die na dit seizoen afscheid neemt.

Dit is al het zesde seizoen dat Auke Take de hoofdmacht van Giethoorn traint. Hij vindt daarom dat de tijd rijp is dat de zondag vijfdeklasser een nieuwe trainer krijgt. “Als je leiding geeft, moet je niet langer dan vier of vijf jaar blijven, want anders roest je vast in patronen. Een frisse wind is goed voor de club,” legt hij uit. Een andere reden voor zijn vertrek aan het eind van dit seizoen is dat de oefenmeester zich verder wil ontwikkelen als voetbaltrainer. “Ik heb TC3 hier gehaald, maar een volgend papiertje past niet bij het niveau van Giethoorn.” 


Auke Take aan het werk als coach - Foto: Wilbert Bijzitter

Hogerop
Take zoekt het dus wat hogerop. Hij hoopt zijn ambities waar te kunnen maken bij tweede klasser FC Wolvega. Over het hoe en wat bij de club in zijn woonplaats kan hij nog niets vertellen. Zijn focus ligt nu nog volop bij Giethoorn. Vorig seizoen is hij bijna met het eerste elftal naar de vierde klasse gepromoveerd. Pas in de nacompetitie strandt het team en speelt het nu opnieuw in de vijfde klasse. Daarin gaat het weer crescendo. In de ranglijst prijkt het team op een vierde plaats met de wetenschap dat het twee wedstrijden minder heeft gespeeld dan koploper BEW. “Het is vrij spannend bovenin, maar er zijn nog genoeg opties, we gaan vol voor promotie,” vat Take samen. Een plek veroveren in de vierde klasse, zou voor hem een mooie afsluiting zijn van zijn tijd in Giethoorn.

Trainer van 21 jaar
In 2016 begint Take zijn loopbaan als trainer in het waterdorp. Daarvoor is hij actief als speler bij d’ Olde Veste ’54 in Steenwijk. Geboren in Gouda, komt hij daar op driejarige leeftijd wonen. “Ik had snel last van pijntjes en was blessuregevoelig en daarom ben ik gestopt bij Olde Veste,” verklaart hij zijn vertrek. Omdat hij het spelletje mist, sluit hij zich aan bij het derde van Giethoorn, een vriendenteam. Al snel komt hij daarna in het eerste terecht. Daarnaast gaat hij de JO17 van Giethoorn trainen en mag hij stage lopen bij het eerste. Dat team zoekt een trainer en leider Roelof Groen belt Take of hij de rol van Herman Heskamp wil overnemen. Hoewel Take dan nog maar 21 jaar oud is en de op twee na jongste van het team, aanvaart hij toch de uitdaging. Ook het team zelf gaat daarmee akkoord. Take: “Ze wisten wie ik was. De oudere spelers hebben mij meegenomen in wat zij goed en fout vonden gaan en gaven soms weerwoord.” Volgens Take zegt leeftijd niet zoveel, hij vindt dat het gaat om de inhoud die een trainer heeft. Zo ervaart hij het trainen van jeugd niet anders dan dat van senioren.


Auke Take aan het werk als coach - Foto: Wilbert Bijzitter

Betrokkenheid creëren
In de eerste jaren heeft Take vooral gewerkt aan het smeden van eenheid in het team met zowel dertigplussers als jonge spelers. “In het eerste kwamen meerdere jeugdspelers en die overstap is moeilijker dan mensen denken.” Het lukt hem toch om de selectie aan het voetballen te krijgen met als voorlopig hoogtepunt het bereiken van de nacompetitie vorig seizoen. Take is geen trainer die zijn spelers voorkauwt hoe ze moeten voetballen. Hij prikkelt ze om zelf met oplossingen te komen. “Als je samen de tactiek bepaalt, creëer je betrokkenheid,” klinkt het. Je zult hem daarom niet schreeuwend langs de zijlijn van het veld zien lopen. “Ik heb geleerd om meer te luisteren en spelers te bevragen. Als je alleen je eigen plan trekt, loop je in je eigen valkuil.”

Trots op zes jeugdteams
In zijn jaren bij Giethoorn heeft Take de Gieterse cultuur goed leren kennen. “Het is een bijzondere cultuur, maar als je er eenmaal toe behoort, dan ervaar je het als een warm gezelschap, dat bereid is iets op te pakken,” zegt Take. Dat zag hij de afgelopen jaren vooral terug in de jeugdcommissie, waarin hij ook zitting had en jeugdtrainers aanstuurde. De trainer vindt het bijzonder voor een vijfdeklasser dat het zoveel jeugd heeft, maar liefst zes teams. “Ik ben daar trots en tevreden mee, het levert continuïteit op, waar de club later de vruchten van gaat plukken.” Take, die in het dagelijks leven projectleider beheer en onderhoud is bij de gemeente Steenwijkerland, hoopt dat Giethoorn de goede ingeslagen weg ook na zijn vertrek zal voorzetten. Daar heeft hij alle vertrouwen in. “De jongens willen wel, hun intentie is goed,” besluit hij.


Auke Take aan het werk als coach - - Foto: Wilbert Bijzitter

Auke Take aan het werk als coach
Auke Take aan het werk als coach
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland 7 uur geleden
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 18 uur geleden