Arno Nijenhuis met het shirt dat hij in de jaren '90 droeg
Arno Nijenhuis met het shirt dat hij in de jaren '90 droeg Foto: Hilda Knol

Kopduel deel 5: in gesprek met ‘De Koning van de Kluts’, Arno Nijenhuis

· leestijd 2 minuten Sport

STEENWIJK - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit het verleden. Als vijfde is dat Arno Nijenhuis (57) uit Steenwijk, succesvol speler en secretaris van voetbalvereniging Steenwijker Boys.

‘De Koning van de Kluts’, dat is de bijnaam van Arno Nijenhuis in de tijd dat hij speler van de Steenwijker Boys is. “Ik moest het niet van mijn snelheid of scorend vermogen hebben, maar van mijn overzicht op het middenveld. Ik hield altijd de oog op de bal en kwam vaak als winnaar uit duels,” verklaart hij op een zomeravond aan zijn tuintafel. Zijn voetballoopbaan begint al in 1972 op zesjarige leeftijd. Lachend vertelt Nijenhuis dat hij dan eigenlijk nog te jong is: “Ze hebben gesjoemeld met mijn geboortejaar.”

Zoon van Arnold Nijenhuis

Het voetbaltalent heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader is de bekende voetballer Arnold Nijenhuis. Elke thuiswedstrijd gaat Nijenhuis met de bal onder zijn arm mee om te kijken en zelf wat te spelen. “En mijn vader stuurde mij altijd naar het krantenkantoor aan de Oosterstraat om de uitslagen, die ze daar op het raam hingen, voor hem te noteren.” Nijenhuis vindt het mooi dat hij bij de Boys de hele jeugd heeft doorlopen. Als zijn team teveel uitdunt, vraagt hij met succes klasgenoten om lid te worden. De sportverslaggever Jannes Mulder is in die tijd de keeper van zijn team. Mooie herinneringen heeft Nijenhuis aan de toernooien, die hij speelt, vooral als er buitenlandse teams meedoen. Als B-tje speelt hij in de weekenden vaak drie wedstrijden: “Ik speelde in een weekend in de B, de A en bij het tweede senorenelftal en vond dat prachtig, alles ging om voetbal.” 

Guido Pen

De Steenwijker is 16 of 17 jaar als hij al bij het eerste wordt ingelijfd. Daar heeft hij veel geleerd van trainer Guido Pen. “Deze oud-Ajaxprof was niet van de bal te krijgen. Hij legde ook wel eens tien ballen neer en zei tegen de keeper in welke hoek hij ze zou schieten en toch waren ze allemaal raak.” Nijenhuis geniet van de wedstrijden tegen tegenstanders uit de regio Oost, zoals Mariënheem, Broekland en Raalte. Onder trainer Dik Tromp wordt Nijenhuis’ team in 1990 kampioen. Dat promoveert dan naar de eerste onderafdeling in Zwolle (nu vijfde klasse). Teambuilding vindt Tromp belangrijk, daarom organiseert hij uitstapjes naar ondermeer Texel. Meerdere jaren is Nijenhuis aanvoerder. Zijn rust en overzicht maken hem daar heel geschikt voor. “Ik wilde wel alles winnen, maar sportiviteit en plezier stonden bij mij hoog in het vaandel. Het duel schuwde ik niet, maar ik speelde wel fair. Een gele of rode kaart heb ik nooit ontvangen.” 

Op zijn 33e stapt Nijenhuis uit het eerste om nog een paar jaar in het tweede te voetballen. Op z’n 36e scheurt hij zijn kruisband af, waarna hij zijn voetballoopbaan beëindigd. “Voetbal maakt meer kapot dan je lief is,” reageert Nijenhuis, “ik heb ook eens mijn kuitbeen gebroken en meniscus beschadigd.” De club vraagt hem daarna meteen of hij een bestuursfunctie wil aanvaarden. Dat stelt hij drie jaar uit. Zijn beroep is salarisadministrateur en daarvoor volgt hij eerst een opleiding aan Windesheim. Inmiddels is Nijenhuis al 19 jaar secretaris bij de Boys. “Het bevalt me nog steeds goed, maar als iemand anders dit leuk vindt, dan mag hij het wel van mij overnemen,” merkt Nijenhuis op. Zolang er geen opvolger is, blijft hij het werk doen. “De club kan op mijn rekenen, daarvoor ben ik teveel een Boysman.” Hij vindt het een goede zaak dat het bestuur de laatste jaren aan het verjongen is.

Metaaldetector

Nijenhuis bekijkt graag de wedstrijden van de Boys. Nu de club geen prestatieteam meer op zondag kan opstellen, heeft hij ‘een gat’ op die dag. “Ik ga dan mijn hobby, speuren op akkers met de metaaldetector, maar eens wat meer oppakken,” luidt zijn alternatief. Ook gaat hij komend seizoen de wedstrijden van het eerste op zaterdag bekijken. “Het is een hele sociale club, als één familie, die zijn slogan ‘v.v. Steenwijker Boys. Van iedereen! Voor iedereen!’ echt uitstraalt,” vindt de secretaris. Ook bezoekt Nijenhuis wel eens de thuiswedstrijden van Heerenveen of PEC Zwolle en van zijn zoon Ivo (16) bij Olde Veste. Hij wil in de toekomst, net als opa en pa, graag bij de Boys spelen.


Arno Nijenhuis aan de bal - Foto: Aangeleverd


Arno Nijenhuis (staand, tweede van rechts) - Foto: Aangeleverd

Arno Nijenhuis aan de bal
Arno Nijenhuis (staand, tweede van rechts)
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35