Beeld van Johan van den Kornput in Steenwijk
Beeld van Johan van den Kornput in Steenwijk Foto: Aangeleverd

Johan van den Kornput op de planken

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Stichting M.O.L. wil in september 2022 in het kader van de Geboorte van Nederland 1572 Johan van den Kornput als grote voorstelling op de planken brengen. Deze stichting heette voorheen De Meenthe Externe Producties en was producent van onder andere Storm over De Beulaeke en Openlucht Theater Tolhekke.

In 2019 is het idee ontstaan door gesprekken tussen Theater De Meenthe en stichting Ontzet van Steenwijk die de belegering en het ontzet van Steenwijk beter voor het voetlicht van de Steenwijk zouden willen krijgen.

Cabareteske voorstelling
Het is de bedoeling dat in september 2022 de voorstelling Johan van den Kornput het levenslicht ziet. Het idee is dat het een muzikale cabareteske voorstelling wordt over het wel en wee van de militair Johan van den Kornput. Marcel Harmsen die ook de Voorzienigheid heeft geschreven is gevraagd als scriptschrijver een verhaal te maken over Johan van den Kornput. Lucina Bolding van Twee Recht Twee Averecht is gevraagd voor de regie. Voor de bijzondere muzikale begeleiding gaat Brassband Crescendo uit Steenwijk en zorgen samen met het koor Cantica Sacra. Luchtig spel wordt gecombineerd met gewijde zang en historisch repertoire.

Speellocatie is de Grote Kerk
Het basisidee was de voorstelling op de markt van Steenwijk te spelen maar doordat er meerdere speeldagen nodig zijn om de voorstelling financieel rond te krijgen blijkt dat te ingewikkeld qua logistiek en kosten. Vandaar dat de beoogde speellocatie nu de Grote of Sint Clemens Kerk is, die dan net verbouwd is. Het is de bedoeling vier tot vijf keer te spelen voor 400 bezoekers. De exact speeldata zijn nog niet bekend.

De voorstelling Johan van den Kornput is onderdeel van een reeks van activiteiten in het kader van de geboorte van Nederland waar vestingstad Steenwijk aan mee zal doen. Binnenkort maakt de gemeente Steenwijkerland het hele programma bekend. De verwachting is dat de kaartverkoop voor Johan van den Kornput in juni zal starten.

Afbeelding
Hey Terugwinnaar, doe jij ook mee met de grondstoffenspeurtocht? Speur mee in Steenwijk en win bioscoopkaartjes Steenwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Olde Veste wint halve bekerfinale van SVBO Emmen Met video 6 uur geleden
Afbeelding
Oudpapiercontainer aan de Scheerwolderweg in Scheerwolde twee keer in brand op één avond Met acht foto's 7 uur geleden
Wethouder Bram Harmsma overhandigt cheque aan Jan en Jeroen Schreur van de gelijknamige punterwerf voor de bouw van het Experience Centre
Nieuw Experience Center Giethoorn krijgt bijdrage uit Leefbaar Giethoorn Deal Steenwijkerland 8 uur geleden
Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 21 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 22 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 23 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland gisteren

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.