Naud Stevens en Bart Nagelhout hijsen het zeil
Naud Stevens en Bart Nagelhout hijsen het zeil Foto: Hilda Knol

De wateravonturiers van Waterscouting Giethoorn zeilen weer

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

GIETHOORN - De waterscouts zijn vroeg dit jaar. Terwijl ze normaal pas half april op de Bovenwijde gaan varen, zijn ze daar nu al sinds maart te vinden. De jongens en meiden zijn echte avonturiers en dol op water.

Om de veertien dagen op zaterdagmorgen komen de 15 leden van Elfregi Waterscouting Giethoorn vanaf 9.30 uur samen in het bijgebouw van de Doopsgezinde Kerk. Als de kleinsten hun zwemvesten aan hebben, vertrekken ze naar een veldje bij de Bovenwijde. “Vandaag gaan we anderhalf uur varen,” vertelt begeleider Jidde Looyenga (27). Hij hoeft Bart Nagelhout (14) uit Giethoorn en Naud Stevens (12) uit Tuk nauwelijks aan te sturen. Het tweetal dat samen in een lelievlet gaat varen, weet al precies welke voorbereidingen ze daarvoor moet treffen. “We hebben geleerd dat je behoorlijk wat moet doen om de vlet aan het varen te krijgen,” zegt Bart. Daarmee bedoelt hij het water uit de boot scheppen, de boot optuigen en het grootzeil hijsen van het vier meter lange zeilbootje. Maar dat hebben de tieners er graag voor over. “Het is leuk om te leren varen en lekker op het water te zijn,” verwoordt Naut hun avontuurlijke hobby. 

Leren zeilen in een lelievlet

Ondertussen loopt Jidde naar een paar jongere waterscouts. “Jongens, willen jullie het roertje eraan maken?” Met windkracht 3 is het volgens hem een lekker zeilweertje. Voordat de drie vletten wegvaren vertelt hij nog dat de leden van Waterscouting Giethoorn leren zeilen, wrikken en roeien in een lelievlet en daarbij hun zeildiploma kunnen halen. Een lelievlet heeft geen motor, de opvarende moeten zelf zien om vooruit te komen. Verder hebben de waterscouts nog een snelle boot en een sleepboot. De tieners doen speurtochten, waterspellen en leren vaardigheden zoals bouwen en koken. In de zomer gaan de waterscouts een week op kamp in Harderwijk. In de winter zijn zij om de veertien dagen te gast op de jeugdzolder van ‘t Vermanings’uus bij de kerk. Daar doen ze spelletjes en leren ze knopen en filmen. Ook maken ze uitstapjes naar het zwembad, de ijsbaan en het bos.

Elfregi

Waterscouting Giethoorn werd in 2001 opgericht door dominee Andries Bakker. Zij kregen de naam Elfregi. Dat is een afkorting van Elburg, Fredesheim en Giethoorn, waar de eerste zeeverkenners vanaf 1929 uit Zaandam naar toe gingen. Na de tweede wereldoorlog sloten zij zich aan bij de Nederlandse Padvinders, die nu Scouting Nederland heet.

Nieuwe leden welkom

Terwijl de waterscouts het ruime sop kiezen, zegt Jidde nog: “Als je tussen de 7 en 17 jaar bent en je hebt interesse in waterscouting, kom dan eens langs!” De eerste drie keer mogen belangstellenden vrijblijvend meedoen. 

Stuur voor aanmelden of meer informatie een mailtje naar:
scoutinggiethoorn@hotmail.nl.

Jidde Looyenga
De jongste leden van Waterscouting Giethoorn
Nog even het roertje vastmaken en varen maar!
Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 16 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 17 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 20 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 20 uur geleden
Roger Sorel
Team Steenwijk 2 derde in Districtfinale dagcompetitie Sport 20 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.