Bloemrijke berm in Dwingeloo.
Bloemrijke berm in Dwingeloo. Foto: Gemeente Westerveld

Bloemrijke bermen in Westerveld

Algemeen

HAVELTE - Op verschillende plekken in de gemeente Westerveld is het asfalt vervangen door beton. Daarom zijn de bermen op die plekken opnieuw ingezaaid. Er zijn alleen inheemse zaden gebruikt. Voor de gemeente Westerveld heeft de leverancier een mengsel samengesteld, dat geschikt is voor de lokale gronden. 

Het maaibeleid van de gemeente Westerveld is afgestemd op rijke flora en fauna. De gemeente zorgt voor verschillende soorten bermen door het bermbeheer af te stemmen op verschraling. Verschraling van de bermen leidt tot vergroting van de plantendiversiteit. Kansrijke bermen worden verder verschraald door deze twee keer te maaien. Bij alle maairondes wordt het maaisel afgevoerd, waar mogelijk in stappen, zodat zaden en insecten achterblijven. Tijdens de maairondes worden gedeeltes overgeslagen zodat het leefgebied van dieren niet helemaal verdwijnt. Bloeiende bloemen worden overgeslagen zodat ze alsnog zaad kunnen zetten.

Bermen worden steeds meer met ‘rust’ gelaten. Hierdoor zie je in de bermen een prachtige verscheidenheid aan wilde bloemen en kruiden ontstaan. Verschillende bijensoorten en andere insecten maken er dankbaar gebruik van. De natuurvriendelijke bermen zijn belangrijk voor de voedselvoorziening van insecten. Vooral insecten zoals bijen hebben het zwaar. Op de bloemrijke bermen zie je verschillende bijensoorten, hommels en libellen afkomen. Ook trekken de bermen de natuurlijke vijanden aan van eikenprocessierupsen die voor steeds meer overlast zorgen. De bloemrijke bermen zorgen zo dus voor meer biodiversiteit wat staat voor rijke flora en fauna.

Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 17 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 18 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 21 uur geleden
Nirvana’s MTV Unplugged
Herbeleef Nirvana's legendarische MTV Unplugged-concert in De Meenthe Cultuur 21 uur geleden
Roger Sorel
Team Steenwijk 2 derde in Districtfinale dagcompetitie Sport 21 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.