Mudrun
Mudrun Foto: René Wiegmink

Klimmen en klauteren tijdens de Mudrun Boer en Burger

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

KALLENKOTE - Klimmen, klauteren, glijden en zwemmen, dat deden de 150 deelnemers van de Boer en Buger Mudrun naar hartenlust op zaterdag 4 juni. Start en finish is bij de Maargies Hoeve. De organisatie ligt in handen van studenten van het Terra MBO in Meppel en Aeres Hogeschool Dronten.

Kletsnat en bibberend, maar met een grote lach op zijn gezicht komt Elias de Jong (11) uit Scheerwolde zaterdagochtend over de finish op het erf van de Maargies Hoeve. Om weer een beetje op temperatuur te komen gaat hij even in de Jakoezie, waarin het water lekker warm is. “Het ging heel goed, vooral met een touw over de sloot slingeren vond ik leuk,” zegt Elias nadat zijn moeder hem in een grote handdoek heeft gewikkeld. “Maar het lange stuk zwemmen in de sloot vonden we wel een beetje eng,” voegt Berend Brouwer toe, die samen met Elias de vijf kilometer lange route heeft gelopen. 

Terwijl het drietal alweer naar huis gaat, begint een groepje tieners aan de mudrun. Ondertussen schalt het lied ‘Koekalverij de boer die is erbij,” van Mannenkoor Karrespoor over het erf. “De deelnemers starten om het kwartier tussen 10.00 en 13.00 uur,” vertelt medeorganisator Ilse van der Vegt uit Nijeveen. Zij is student aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Volgens haar kunnen de deelnemers allemaal op een leuke manier het parkoers met de 18 obstakels afleggen. “We hebben geen wedstrijdelement en ook geen klok,” benadrukt ze. Wie 5 kilometer te ver vindt, kan kiezen voor de route van 1 kilometer. 

Het groepje tieners is ondertussen al langs de kalfjes en door het voedselbos gerend. Even later komen ze in het weiland bij het eerste obstakel: een buikschuifbaan. De vrijwilligers Lisa en Nicole beschikken over water en groene zeep om de baan lekker glad te maken. Met een flinke aanloop glijdt het groepje op de buik in vliegende vaart naar de overkant. Verderop moeten zij met een bootje een sloot oversteken, onder een net door tijgeren en over een stapel pallets klimmen. 

Om 12.00 uur komt Derk-Evert Waalkens van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB) nog even langs. In zijn toespraak geeft hij een compliment aan de studenten die het evenement hebben georganiseerd. Hij noemt de mudrun een mooi middel om de kloof die tussen burgers en boeren bestaat zo kleiner te maken. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mudrun
Mudrun
Giethooorn Wethouder Bram Harmsma overhandigd cheque aan Jan en Jeroen Schreur van de gelijknamige punterwerf voor de bouw van het Experience Centre
Nieuw Experience Center Giethoorn krijgt bijdrage uit Leefbaar Giethoorn Deal Steenwijkerland 1 uur geleden
Popkoor Bloxy Music gaat inschepen in Kalenberg voor de overtocht naar New York -
Bloxy Music on Tour: koor is woensdag per boot vertrokken van Kalenberg naar New York Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Henk Holterman neemt afscheid van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 14 uur geleden
Een punter in aanbouw op de werf van de familie Schreur
200.000 euro voor nieuw Experience Center in Giethoorn Steenwijkerland 15 uur geleden
Blokkentest
Gratis fittesten voor 55+ers in Steenwijkerland Steenwijkerland 16 uur geleden
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster
Natuurfotograaf Philip Friskorn opent hotel in Sint Jansklooster 15 insectenhotels in Steenwijkerland Steenwijkerland 18 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.