Vlnr: Gerrie Apperloo, Trijn Jongman en Ellen Rooyers
Vlnr: Gerrie Apperloo, Trijn Jongman en Ellen Rooyers Foto: Hilda Knol

Vlag Orange the World wappert bij het gemeentehuis

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Sinds donderdagmiddag 24 november wappert de vlag van Orange the World voor het gemeentehuis in Steenwijk. Wethouder Trijn Jongman, Ellen Rooyers, directeur Veilig Thuis en Gerrie Apperloo, voorzitter Soroptimisten, hebben de vlag gehesen. Het is het startpunt van de campagine Orange the World, die tot 10 december duurt.

Voorafgaand aan het hijsen van de vlag was er een openingsmoment in de raadszaal van het gemeentehuis. Wethouder Trijn Jongman houdt als eerste een toespraak. Zij draagt daarbij een oranje sjaal en een speldje met een oranje handje. “Niet vanwege het WK voetbal, maar om mensen er attent op te maken dat Orange the World een wereldwijde campagane is tegen geweld tegen vrouwen en meisjes,” legt ze uit. Ze vertelt verder dat 1 of de 3 vrouwen in de wereld te maken heeft met geweld. Dat gegeven is volgens haar een taboe. “De erkenning en bewustwording hiervan is de eerste stap om het geweld tegen vrouwen en meisjes te kunnen stoppen,” bepleit ze daarom. 

Meld huishoudelijke geweld

Ellen Rooyers, directeur Veilig Thuis, illustreert het probleem aan de hand van een aantal cijfers die gelden voor de gemeente Steenwijkerland. “Dit jaar hebben we 270 meldingen van huishoudelijk geweld gehad in Steenwijkland, waarvan 30% geweld is dat gepleegd is door partners of ex-partners.” Ze vindt dat er niet alleen aandacht moet zijn voor de slachtoffers, maar zeker ook voor de daders. “Meld signalen van huishoudelijk geweld bij Veilig Thuis,” roept ze op.

Hoopvolle toekomst

Organisator van de campagne in Steenwijkerland is de Soroptimistenclub De Kop van Overijssel. Voorzitter Gerrie Apperloo vertelt over het programma van Orange the World in Steenwijkerland. “Op woensdagavond 30 november is in De Meenthe de film ‘Buiten is het feest’ van Karin Bloemen en op dinsdagavond geeft Warner ten Kate, officier van justitie, een lezing over vrouwenhandel.” Verder worden in de periode van 25 november tot 10 december de fontein op de Markt in Steenwijk en de toren in Blokzijl elke avond oranje verlicht. Oranje is immers de kleur van de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Afbeelding
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00