Bertha Kruizinga presenteert 'Bina'
Bertha Kruizinga presenteert 'Bina' Foto: Aangeleverd

Steenwijkse Bertha Kruizinga schrijft Bina: ‘een gemakkelijk leesbaar verhaal over een aantal ongemakkelijke onderwerpen’

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Afgelopen donderdag heeft Bertha Kruizinga (68) boek ‘Bina’ gepresenteerd in het verenigingsgebouw Naast. Het is een verhaal met levensbeschouwelijke thema’s zoals dementie en doodswens, maar ook hulp, liefde en vriendschap. De pastoraal werkster vertelt tijdens de presentatie over de vier redenen die voor haar de aanleiding vormen om het boek te schrijven.

“Ik wil nu eens een echt gesprek,” zegt een zieke man in 2017 tegen een ambulant verpleegkundige, die hem thuis bezoekt. De verpleegkundige vertelt dat tegen Bertha Kruizinga, die net als zij in een verpleeghuis in de buurt van Zeist werkt. “In die tijd had ons verpleeghuis nog geen ambulante geestelijke verzorging, maar ik vroeg me toch af of ik die man niet eens moest bezoeken,” zegt Kruizinga. Als ze kort daarna de rouwkaart van hem onder ogen krijgt, heeft ze spijt dat ze de daad niet bij het woord heeft gevoegd. “Misschien had ik een verschil kunnen maken,” klinkt het. Het is één van de vier redenen, die voor de Steenwijkse de aanleiding vormen om het boek ‘Bina’ te gaan schrijven. 

Inzicht en kennis

Voordat Kruizinga over de andere drie redenen vertelt, legt ze uit dat Bina de hoofdpersoon van haar boek is. “Bina is een geestelijk verzorgster, die gesprekken voert met de weduwnaar Menno. Ze praten over zijn overleden vrouw, zjn leven en zijn doodswens.” Kruizinga, die het christelijke geloof als haar levensbron betitelt, verklaart de titel: “Bina is een Hebreeuwse naam, die inzicht en kennis betekent.” 

Een bezoek aan een lezing van Els van Wijngaarden in haar vorige woonplaats Amersfoort, triggert Kruizinga ook tot het schrijven van ‘Bina’. Van Wijngaarden sprak over haar boek: ‘Voltooid leven’, een onderzoek naar 75-plussers met een doodswens die niet uitzichtloos en ondraaglijk lijden. In de zaal zitten zowel voor- als tegenstanders van euthanasie. Het roept veel vragen op bij Kruizinga, die ze heeft verwerkt in ‘Bina’. 

Broodnodige nuance

Kruizinga’s overtuiging dat een mens meer is dan zijn ziekte, is haar derde reden om ‘Bina’ te schrijven. “De ‘zelfbeschikkingsgeluiden’ in de samenleving zijn erg sterk. Vandaar dat ik, voor de broodnodige nuance in het debat, ook een ander geluid wil laten horen. Niet in de vorm van een wetenschappelijk essay, maar door een verhaal te vertellen.” Ze hoopt dat als ze zelf ooit dement mocht worden, mensen haar liefdevol en met respect gaan verzorgen en oog hebben voor wie ze was en is. 

Dat mensen steeds minder gaan lezen, vormt voor Kruizinga de vierde reden om het boek te schrijven. “Ik dacht, als ik nu een verhaal schrijf dat iedereen kan begrijpen en tegelijk laat nadenken over vragen als: respect voor oudere mensen, dementie, doodswens, de zin van het leven, omgaan met rouw, vriendschap en hulpverleningsrelatie.” Ze hoopt dat haar boek vragen oproept en dat mensen met elkaar hierover blijven nadenken.

‘Bina’ is verkrijgbaar op de website van de uitgever: www.uitgeverijvanwarven.nl en vanaf 1 maart in alle boekwinkels in Nederland.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 10 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 12 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 14 uur geleden