Jan Blaauw en Van der Munnik
Jan Blaauw en Van der Munnik Foto: Aangeleverd

Speciale woonafdeling voor parkinsonpatiënten geopend in verpleeghuis Zonnekamp

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Noorderboog heeft een belangrijke mijlpaal bereikt in de zorg voor parkinsonpatiënten met de opening van een speciale woonafdeling in verpleeghuis Zonnekamp, gevestigd in Steenwijk. De feestelijke ceremonie vond woensdag plaats in aanwezigheid van bewoners, familieleden en genodigden. Jan Blaauw, regiomanager bij Noorderboog, leidde het evenement in met een warm welkomstwoord. Met het overhandigen van een cheque aan de heer Van der Munnik werd de afdeling officieel geopend.

Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de parkinsonzorg in de regio. Voorheen liepen parkinsonpatiënten die langdurige zorg nodig hadden, soms vast tussen diverse zorgvormen. De behoefte aan naadloze zorg die zowel revalidatie als warme, verpleeghuiszorg omvat, werd niet altijd voldoende vervuld. De nieuw ingerichte afdeling in Zonnekamp voorziet in deze behoefte.

Voordelen

Rowie Reinink, parkinsonverpleegkundige bij Noorderboog, licht toe: “Wonen in Zonnekamp biedt aanzienlijke voordelen voor bewoners met de ziekte van Parkinson. Noorderboog beschikt over een team van medewerkers en behandelaars met expertise in de zorg voor complexe medische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Dit betekent dat bewoners kunnen rekenen op deskundige zorg die nauwkeurig is afgestemd op hun individuele behoeften. Aangezien de ziekte van Parkinson gepaard gaat met onvoorspelbare motorische symptomen en complicaties, is er in Zonnekamp toezicht en beschikbaarheid van zorgverleners om snel te reageren op noodsituaties, medicatiebeheer en andere behoeften. Bovendien biedt Noorderboog diverse vormen van fysiotherapie, ergotherapie en spraaktherapie die kunnen bijdragen aan het beheersen van Parkinsonsymptomen en daarmee de algehele levenskwaliteit kunnen verbeteren.”

De speciale woonafdeling heeft een eigen dagbestedingsprogramma dat is afgestemd op de behoeften van de bewoners. Het programma biedt structuur en activiteiten waarbij spraak en beweging centraal staan. Deze zinvolle dagbesteding draagt bij aan het maximaliseren van het potentieel van de Parkinsonpatiënten en zorgt voor plezier in hun dagelijkse leven.

Emotionele reis

Hoewel mensen met de ziekte van Parkinson in eerste instantie graag thuis willen blijven wonen, kan de zorg voor zowel de parkinsonpatiënt als de mantelzorger in een later stadium van de ziekte zwaar worden. Dit werd treffend geïllustreerd tijdens de voorstelling “Hé Mister Parkinson”, die tijdens het evenement werd opgevoerd. De voorstelling vertelt het verhaal van Lodewijk van Haaften, die enkele jaren geleden de ziekte van Parkinson kreeg. De aanwezigen werden meegenomen in zijn emotionele reis terwijl hij worstelt met de symptomen van de ziekte en de onzekerheden die de toekomst met zich meebrengt.

Jan Blaauw, regiomanager: “De nieuwe woonafdeling in Zonnekamp vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de zorg voor parkinsonpatiënten, waarbij Noorderboog zich inzet voor de verbetering van levenskwaliteit en het bieden van gespecialiseerde zorg in een ondersteunende omgeving.”

Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 3 uur geleden
Afbeelding
Weerribben natuur op Tweede Pinksterdag Steenwijkerland 3 uur geleden
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 5 uur geleden