Martin en Jacqueline Kraak
Martin en Jacqueline Kraak Foto: Hilda Knol

Nieuwe modellen grafstenen bij Mement Gedenkstenen

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

OLDEMARKT – Veel mensen kiezen voor op het graf van hun geliefde voor een golfmodel granieten steen. Over de vele andere en nieuwe mogelijkheden praten Martin en Jacqueline Kraak van Mement Gedenkstenen ons graag bij.

Mement Gedenkstenen is gevestigd aan de Boterberg 4 in Oldemarkt. Bij aankomst laat Martin de showtuin en de productiehal van zijn bedrijf zien. “Kijk deze gedenksteen is gemaakt van een ruwe steen met daarop bronzen letters,” wijst hij in de hal aan. Het is volgens hem een mooi voorbeeld van een nieuw model grafsteen waar steeds meer vraag naar komt. “Omdat de overledene van bergen hield, zijn die bovenin uitgehakt. Deze steen is dus heel persoonlijk.”

Gezoete stenen
In het kantoor kan Martin nog veel meer nieuwe modellen laten zien. Hij pakt zijn laptop en zoekt een paar foto’s op, die op een groot scherm aan de wand zichtbaar zijn. “Als mensen mij hun wensen vertellen, kan ik in een animatie laten zien hoe de steen er uit komt te zien,” legt hij uit. Met een paar klikken verschijnt op de wand complete graven met daarom heen randen van roestvrijstaal en cortenstaal. Steeds vaker kiezen nabestaande ook voor veldkeien of gedenkplaten van glas. Dat geldt ook voor zogenaamde gezoete stenen. “Dat zijn stenen waarbij de producent eerder stopt met polijsten, zodat de steen ruwer aanvoelt,” aldus Martin.

Urnmonument
Omdat steeds meer mensen zich laten cremeren, biedt Mement ook kleine gedenkstenen en graven voor urnen en thuisgedenkstenen aan. Jacqueline benadrukt daarbij: “Veel mensen weten niet dat je in je eigen tuin een monument mag zetten met daarin een urn van je geliefde.” Ook dat kun je weer heel persoonlijk maken, laat Martin met een foto zien. “Dit urnmonument is gemaakt van roestvrijstaal met bovenop een kunstwerk met riet,” geeft hij als commentaar daarbij. Als je liever een foto of beeld van een paard of hond wilt, kan dat ook.

Wie een grafsteen of urnmonument bij Mement wil uitzoeken is welkom om op kantoor en in de showtuin alle mogelijkheden te bekijken. Martin kan ook thuis langskomen. Dan neemt hij zijn laptop en een aantal stalen van stenen mee. Nadat de keus gemaakt is, maken Jacqueline en hij een offerte. Na akkoord wordt de steen besteld. Mement vraagt dan ook een vergunning bij de gemeente aan. Martin zet de geleverde steen zelf op het graf. De betonfundering, steen en dekplaten van het graf kan hij allemaal op maat maken.

Tweede inscriptie
Bij het afscheid laat Martin nog een grafsteen uit 1987 zien. “Hierop maak ik een tweede inscriptie voor de onlangs overleden echtgenoot,” legt hij uit. Op de vraag of het werken met nabestaanden vaak zwaar en verdrietig is, schudt hij zijn hoofd. Jacqueline legt uit: “De meeste mensen komen pas na ongeveer vier maanden na het overlijden naar ons toe. Het ergste verdriet is dan voorbij. Mensen hebben dan weer ruimte om mooie herinneringen op te halen,” besluit ze.

www.mement.nl