Afbeelding
Logo D66 Steenwijkerland

D66 stelt vragen over verhogen toeristenbelasting

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - D66 Steenwijkerland stelt vragen aan het college over het verhogen van de toeristenbelasting. 

Geacht college,

U heeft D66 al vaker gehoord over het verhogen van de toeristenbelasting. Op dit moment staat de prijs op €1,10 per persoon, per nacht. In de raad heeft dat nog niet op steun kunnen rekenen, maar wij denken dat nu het moment daar is om de toeristenbelasting wel te verhogen. D66 heeft namelijk een prijsonderzoek gehouden onder de hotels, B&B’s, vakantieparken en campings in Steenwijkerland. B&B’s en campings hanteren de juiste tarieven, maar bij hotels en vakantieparken zagen we veel verschillen. 

Verklaringen bedrijven

Alle variaties van prijzen zijn aan bod gekomen van €1,25 tot aan €3,00. Telefonisch gaven bedrijven verschillende verklaringen hiervoor. Veelal werd ook aangegeven dat het aan de gemeente ligt dat deze kosten betaald moeten worden. Dit zijn de verklaringen:

“Hotels mogen zelf de verblijfsbelasting bepalen.”
“Dit is een gemeentelijke stadsbelasting én toeristenbelasting. Dit wordt geïnd en direct afgedragen aan de gemeente, hier hebben wij geen invloed op.”
“Dit bedrag is opgebouwd uit de toeristenbelasting van €1,10 en de BIZ van €0,90”
“Het zou eigenlijk €1,50 moeten zijn in plaats van €1,25, dit is ook voor de extra kosten van de creditcard.”

Daarnaast werden afgelopen week de uitkomsten van het lezersonderzoek van de Steenwijker Courant gepubliceerd. Inwoners geven aan dat er meer aandacht moet zijn voor toerisme en toeristenbelasting.

Het bovenstaande roept bij D66 de volgende vragen op

  • Is het college met D66 eens dat de verschillende tarieven toeristenbelasting en uitleg hierbij onwenselijk is?
  • Gaat het college in gesprek met de ondernemers om dit eenduidig af te stemmen?
  • Aangezien ondernemers zelf al een hogere toeristenbelasting doorberekenen aan hun gasten en inwoners dit aangeven in het lezersonderzoek, is het college met D66 eens dat hier ruimte is voor een verhoging? 
  • Wat vindt het college van een wijziging in onze toeristenbelasting door niet een vast bedrag, maar een percentage van de overnachtingsprijs te hanteren? Zoals de 4% die bij onze buren in Weststellingwerf gehanteerd wordt.