Mega drukte in de Hoofdstraat
Mega drukte in de Hoofdstraat Foto: Angelien Kemerink

Mega druk op de Lambertusmarkt: verrassingen voor Tonny Hof en Juwelier Vonk

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - Op Hemelvaartsdag heeft weer de Lambertusmarkt plaats gevonden. Het was, alsof corona nooit bestaan heeft, weer als vanouds gezellig druk.

Drie bestuursleden en de marktmeesters Jos en Tonny gaan ‘s ochtend langs bij Tonny Hof, die een kraam heeft bij het Mallegat naast de brandweerkazerne. Hij is marktkoopman vanaf het eerste uur van de Lambertusmarkt. Met een spandoek, taart en bloemen wordt hij verrast. “Tonny heeft wel vijftig jaar op onze markt gestaan en dat vinden wij heel bijzonder,” zegt bestuurslid Jolanda Bron. “Als vrijwilligers zet je de markt neer, maar daarbij kun je niet zonder marktlui, zoals Tonny.” Deze Oldemarkter was vroeger eigenaar van Hof Mechanisatie aan de Weerdijk, dat inmiddels door zijn zoon Alfred is overgenomen. Na het bezoek neemt Tonny weer plaats achter zijn kraam om zijn tractoren en landbouwmaterialen te verkopen.

Henk en Tonny Vonk

Even later zijn er ook een taart en bloemen voor de juweliers Henk en Tonny Vonk, die een winkel in de Hoofdstraat hebben. Voor hen is het de laatste werkdag. Na 44 jaar hard werken gaat het echtpaar met pensioen. Bron bedankt ook hen dat ze al die jaren op de Lambertusmarkt hebben gestaan. Ze herinnert zich de originele acties, zoals ‘Twee trouwringen halen, één betalen.’ Volgend jaar zijn Henk en Tonny er niet meer bij op de Lambertusmarkt, maar hun zoon wellicht wel. Hij neemt de winkel niet over, maar zit wel in dezelfde branche en denkt er over na om een kraam te gaan vullen op de Lambertusmarkt van 2023.

165 kramen

Na de beide bezoekjes zien de bestuursleden en marktmeesters dat de Lambertusmarkt zich razendsnel vult. Op sommige plekken op de route is het soms zo druk, dat de mensen stil komen te staan. Het aanbod van de marktkooplui is net als bij vorige edities: pannen, potten, kleding, plantjes, telefoonhoesjes, lp’s, woondecoratie en natuurlijk veel etenswaren. Bron vertelt dat er dit jaar 165 kramen zijn, een tiental minder dan bij vorige edities. De reden daarvan is dat er nieuwe voorschriften zijn, die bepalen dat de kramen verder uit elkaar moeten staan. De Hoofdstraat is bovendien onlangs opnieuw ingericht met plantenbakken, waardoor er minder ruimte is. Bron zegt dat de zorg van het bestuur vooraf of er wel voldoende marktlui zich zouden aanmelden ongegrond is gebleken. “In no time was de markt gevuld.” 

Naast de kramen, is er nog volop ander vertier in Oldemarkt. Een troubadour, brassband en shantykoor vermaken de bezoekers met muziek. Veel bekijks krijgt ook Coco, een wandelende haan. De markt is ingericht als Kinderplein met allerlei attracties. 

De parkeerplaatsen rondom Oldemarkt staan allemaal tot bijna de laatste plaats vol. Deze worden beheerd door leden van sportverenigingen in Oldemarkt. Leerlingen van ROC Friese Poort leiden het verkeer in goede banen. Dat gaat in de meeste gevallen goed. Een paar chauffeurs maken stampij omdat ze het niet kunnen accepteren dat het dorp is afgesloten of dat ze € 3 parkeergeld moeten betalen. Voor het bestuur was het vinden van voldoende parkeerplaatsen vooraf ook een zorg. “Enkele boeren hadden van hun weilanden maisakkers gemaakt. Gelukkig wilden anderen hun schapen wel tijdelijk verhuizen en is het toch weer gelukt,”  zegt Bron. Dat is volgens haar ook de kracht van het dorp: “Samen vinden we overal wel oplossingen voor.”

Geslaagde Lambertusmarkt

Hoeveel bezoekers er zijn geweest kan Bron na vieren niet precies zeggen. “We hebben in de loop der jaren 25.000 tot 40.000 mensen gehad en denken dat we dit jaar aan het maximum daarvan zaten.” Ze denkt dat door de afwezigheid van de markt in 2021 en 2022 de mensen juist extra veel zin hadden om te komen. “En het was perfect weer, niet te warm en droog,” vult ze aan. Al met al spreekt het bestuur van een bijzonder geslaagde Lambertusmarkt met goede opbrengsten voor de marktkooplui. De ehbo heeft het niet druk gehad, zij behandelden onder anderen twee mensen die onwel werden. 

Na vieren wordt het dorp meteen schoongeveegd. Daarna kan het feest in de tent op het evenemententerrein losbarsten. Op donderdag is hier muziek van dj’s en op vrijdag het Open Oldemarkt Koppel Darts Toernooi. De coverband Queen Mania treedt zaterdag op.

Henk en Tonny Vonk ontvangen een taart en bloemen
De organisatie zetten Tonny en Willemien Hof in het zonnetje
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 3 mei, 14:00
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42