Vlnr: Helene Vos, Bernhard Bos en Frans Jutte
Vlnr: Helene Vos, Bernhard Bos en Frans Jutte Foto: Angelien Kemerink

Buurtvereniging De Witte Duif bestaat 50 jaar en presenteert een boek

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - Buurtvereniging De Witte Duif bestaat in 2022 vijftig jaar. Als kers op de taart van het jubileumjaar hebben de leden een boek gemaakt met daarin foto’s en verhalen van de 25 panden aan de Hoofdstraat 56 tot en met 94 van vroeger en nu, inclusief de oneven huisnummers. Het boek draagt de titel ‘De witte duif, café en buurtvereniging’. Afgelopen donderdag was de presentatie in één van de panden, het Parochiehuis op nummer 94.

Het eerste exemplaar reiken voorzitter Hélène Vos en bestuurslid Frans Jutte uit aan Bernard Bos (68). Hij is de zoon van Rikus en Dina Bos, de eigenaren van Café De Witte Duif op nummer 80. Hier is in 1972 de gelijknamige buurtvereniging opgericht, waarvan Rikus Bos de eerste voorzitter was. Zijn zoon omschrijft het etablissement als een echt dorpscafé. “Op zondag kwamen de boeren na de mis hier een borrel drinken.” In die tijd keek je aan de achterkant uit op weilanden met tientallen koeien. “Het was hier heel gemoedelijk en vrij, hierachter was toen nog niets,” aldus Bos.  “Als tiener moest ik samen met mijn zus afwassen als er begrafenissen, bruiloften of vergaderingen in ons café waren,” herinnert hij zich. Dat deden zij in de keuken van hun eigen huis omdat het café geen aparte keuken had. Bos, die tegenwoordig met zijn vrouw Jopie (66) op het industrieterrein in Oldemarkt woont, hielp later in de bediening. Dat beroep koos hij niet zelf. Zijn hele werkzame leven was hij actief in de bouw. De eerste vergadering van de buurtvereniging met een officieel bestuur vond plaats op 10 april 1972.

Danslessen

Bestuurslid Frans Jutte leest een stuk voor uit het boek over De Witte Duif. Hij vertelt dat in het café in de jaren ‘30 danslessen waren, de boeren er hun veevoer via de telefoon bestelden en de koffie naar het gemeentehuis aan de overkant werd gebracht. Tegenwoordig is Kapsalon Majell in het pand gevestigd. De kapster Majell Boelens woont samen met haar man Harm achter de kapsalon. Heel toevallig houdt hij ook witte duiven. 

Het gezin Bos verkocht het café en verhuisde in 1973 naar nummer 56, de huidige woning van Hélène en Koen Vos. “Deze woning stamt uit 1820. Het werd later de tweede pastorie van de Hervormde Kerk en hier heeft het domineesgezin Gaastra met tien kinderen gewoond,” weet zij te vertellen. Andere bijzondere panden in het boek zijn volgens haar het voormalige gemeentehuis, dat nu de Kindervilla is en waar ooit de Waag stond en de RK-Kerk met het Parochiehuis, waar vroeger koopman Tulleners woonde. In vroegere tijden stonden aan dit gedeelte van de Hoofdstraat nog een aantal woningen meer, maar vanwege de later toevoegde zijwegen naar de nieuwe wijken zijn deze gesloopt.

Verbinding

Buurtvereniging De Witte Duif is nog springlevend. Van de 25 panden, zijn van 20 panden de bewoners of eigenaren lid. Vos: “We organiseren ieder jaar activiteiten, zoals dit jaar een boottocht door de Weerribben en een etentje op de deel bij Hanke en Willem.” In coronatijd ging het bestuur met een kruiwagen rond om bij elk lid een bloemetje en een kerststaaf af te geven. “Het gaat ons om de verbinding tussen mensen,” benadrukt Vos nog.  Het bestuur stuurde in februari 2022 een brief naar de buurtbewoners met het plan voor het boek. Een aantal bewoners leverde daarvoor zelfgeschreven stukken aan. 

Alle vijftig aanwezigen ontvingen donderdag een boek, dat is vormgegeven door Paula Hensen. Naast verhalen over de 25 panden van de buurtvereniging, bevat het boek ook de geschiedenis van de Hoofdstraat en Oldemarkt. Achterop prijkt de kadasterkaart van 1832. De samenstellers kregen hulp van de Historische Vereniging IJsselham en het gemeentearchief van Steenwijkerland. Van de gemeente en het Oranjefonds ontving de buurtvereniging een subsidiebedrag. BijzonderDruk drukte de in totaal 55 exemplaren. Het boek is gemaakt voor intern gebruik, voor bewoners en oud-bewoners. Het is dus niet te koop voor derden.

De cover van het boek
Het voltallige bestuur van de buurtvereniging
Drie bestuursleden geven een toelichting aan hun buren
Afbeelding
Tweede editie van Benefietdiner in Grote Kerk Steenwijk Steenwijk 11 mei, 17:56
Olde Veste is kampioen van de KNVB Beker
Update: Met video en fotoverslag: Olde Veste is bekerkampioen Sport 11 mei, 13:48
Afbeelding
De vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin zijn vandaag en morgen actief op de Lentefair in Frederiksoord Column 11 mei, 12:25