CDA Steenwijkerland
CDA Steenwijkerland Foto: Aangeleverd

CDA schrijft brief aan collega over economische prestaties gemeente Steenwijkerland

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Het is de CDA-fractie Steenwijkerland opgevallen dat de gemeente Steenwijkerland niet voorkomt in de lijsten met economische prestaties van gemeenten in de Toplocaties 2022. De fractie heeft daarom onderstaande brief naar het college gestuurd met daarin enkele vragen. 

Geachte college,

In weekblad EW van 10 december 2022 worden in samenwerking met Bureau Louter uit Delft de Toplocaties 2022 beschreven. In een document van ca. 40 pagina’s zijn de jaarlijkse uitkomsten gepresenteerd van de vergelijking van de economische prestaties van gemeenten en regio’s in Nederland. In Nederland zijn nu 342 gemeenten.

Opvallend is dat Steenwijkerland op geen enkele lijst van goed presterende gemeenten in de diverse sectoren voor komt. Industrie is in de onderscheiden sectoren vaak een belangrijk onderdeel van een evenwichtig lokaal ecosysteem. In het onderzoek wordt beschreven hoe deze ecosystemen ontstaan.

Gemeenten in de regio die hoog scoren zijn onder meer:

  • Top 50 industrie: Zwartewaterland (12), Urk (21), Staphorst (23) en Meppel (60)
  • Top 10 kleine industrie, mkb tot 50 mdw: Zwartewaterland (5)
  • Top 100 gemeenten alle sectoren gecombineerd: Meppel (70).

Ook in de lijst van landelijke kernen zien we Meppel (6) en Noordoostpolder (19). Zo zijn er nog een aantal lijsten, waarop gemeenten uit de regio wel voorkomen, maar Steenwijkerland niet.

Uw college laat in de perspublicatie over het bouwplan 2022-2026 door wethouder Bram Harmsma optekenen dat Ondernemend Steenwijkerland veel in huis heeft. We zijn sterk in de innovatieve industrie. Met uitzondering van Weststellingwerf scoren alle buurgemeenten echter (aanzienlijk) beter dan Steenwijkerland op het gebied van de economische prestaties, ondanks een aantal bedrijven in o.a. de kunststofsector, elektrotechniek, machinebouw en scheepswerven.

Onze vragen:

  • Hoe verklaart uw college dat onze gemeente niet voldoende kan scoren om in de top 100 terecht te komen? En idem ten aanzien van de overige ranglijsten?
  • Welke mogelijkheden ziet het college om het lokale ecosysteem te versterken, nu u zelf constateert dat er een sterke innovatieve industrie aanwezig is?
  • Hoe verhoudt zich het saldo van de pendel van personeel naar en vanuit de gemeente tot het aantal beschikbare arbeidsplaatsen in Steenwijkerland? Wat is uw oordeel hierover?
  • Uit het onderzoek maakt onze fractie op dat we onvoldoende werkgelegenheid binnen de eigen gemeente hebben. Is het college bereid om – ook in het kader van duurzaamheid, o.a. het beperken van het reizen – werk te maken van het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid? Zo ja, waar ziet u kansen?
  • Met vriendelijke groet,

Namens de CDA-fractie Steenwijkerland, Clazinus Netjes

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35