Fractievoorzitter Erik Homan (rechts) en partijgenoten
Fractievoorzitter Erik Homan (rechts) en partijgenoten Foto: Aangeleverd

CDA stelt vervolgvragen aan de raad over de economische prestaties van Steenwijkerland

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - CDA Steenwijkerland stelt in een brief vervolgvragen aan de gemeenteraad over de economische prestaties van Steenwijkerland. 

Geachte college, Op 17 januari 2023 stelde onze fractie u vragen over de economische prestaties van Steenwijkerland. Aanleiding was de publicatie in weekblad EW van 10 december 2022 waarin in samenwerking met Bureau Louter uit Delft de Toplocaties 2022 worden beschreven. Opvallend is dat Steenwijkerland op geen enkele lijst van goed presterende gemeenten in de diverse sectoren voor komt. Industrie is in de onderscheiden sectoren vaak een belangrijk onderdeel van een evenwichtig lokaal ecosysteem. In het onderzoek wordt beschreven hoe deze ecosystemen ontstaan. 

Gemeenten in de regio die hoog scoren zijn onder meer 

  • Top 50 industrie: Zwartewaterland (12), Urk (21), Staphorst (23) en Meppel (60) 
  • Top 10 kleine industrie, mkb tot 50 mdw: Zwartewaterland (5) 
  • Top 100 gemeenten alle sectoren gecombineerd: Meppel (70). 

Ook in de lijst van landelijke kernen zien we Meppel (6) en Noordoostpolder (19). Zo zijn er nog een aantal lijsten, waarop gemeenten uit de regio wel voorkomen, maar Steenwijkerland niet. 

Uw college laat in de perspublicatie over het bouwplan 2022-2026 door wethouder Bram Harmsma optekenen dat Ondernemend Steenwijkerland veel in huis heeft. Volgens de wethouder is Steenwijkerland sterk in de innovatieve industrie. Met uitzondering van Weststellingwerf scoren alle buurgemeenten echter (aanzienlijk) beter dan Steenwijkerland op het gebied van de economische prestaties, ondanks een aantal bedrijven in o.a. de kunststofsector, elektrotechniek, machinebouw en scheepswerven. 

Uw beantwoording d.d. 14 maart 2023 van de vragen die wij stelden, vinden wij teleurstellend en roept een aantal vervolgvragen op. 

Vervolgvragen

  • 1. Is het juist dat het college genoegen neemt met een rapportcijfer van 5,7-6,1 terwijl bv. Noordoostpolder 6,5-7,1 en Meppel zelfs 7,1-7,4 scoort? 
  • 2. U schrijft dat u een economische agenda opstelt. Maar nu al geeft u aan dat andere dan economische indicatoren belangrijker zijn, omdat u naar de zgn. brede welvaart kijkt. Het gaat dan om sociaal-maatschappelijke en ecologische aspecten. Om tot brede welvaart te komen is een sterke economie met bij de gemeente passende werkgelegenheid onmisbaar. In een gezond lokaal ecosysteem staan bedrijven voorop, ook in de toekomst, en hiervan is vervolgens de industrie een belangrijk onderdeel. Is en blijft dit de prioriteit van het college? 
  • 3. Graag ontvangen wij de door bureau Stec uitgevoerde verkenning 2022 inzake de ruimtebehoefte. 
  • 4. De krapte op de arbeidsmarkt wordt uiteraard ook in andere (buur) gemeenten die in het EW-onderzoek wel goed presteren gevoeld. Maar dat kan niet betekenen dat het college op de handen gaat zitten. Immers (bestaande) nieuwe bedrijven kunnen medewerkers meebrengen en de bevolkingsgroei zal zonder extra bedrijvigheid de uitgaande pendelsaldo verder vergroten. Welke concrete inzet pleegt het college om tijdig nieuwe bedrijfskavels te kunnen aanbieden? 
  • 5. Uit uw beantwoording van onze vragen maken wij een bepaalde mate van gelatenheid op. Er zijn weliswaar ambities, maar het ontbreekt voor zover onze fractie waarneemt aan het maken van heldere keuzes en het uitvoeren van concrete stappen. Is de conclusie juist dat het college inzet op een koerswijziging en Steenwijkerland steeds meer wil laten verworden tot een woongemeente? En zo ja, wanneer komt u naar de raad met voorstellen om deze beleidswijziging te bespreken?

 Namens de CDA-fractie Steenwijkerland, Clazinus Netjes

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35