Afbeelding
Foto: Logo CPB

CPB stelt college vragen over Ice Bear

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - De CPB heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Steenwijkerland over het functioneren van de Omgevingsdienst IJsselland ten aanzien van Icebear. De volledige brief staat hieronder. 

In 2016 is er besloten tot de oprichting van de Omgevingsdienst IJsselland. Een gemeenschappelijke regeling van 11 Overijsselse gemeenten en de provincie Overijssel zal de Regionale Uitvoeringsdienst gaan vervangen. Met het vormen van één organisatie – de Omgevingsdienst IJsselland – zouden we goed anticiperen op de inwerkingtreding van de Omgevingswet, de wet VTH, de wet Natuurbescherming en de wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Deze nieuw te vormen organisatie zou garant staan voor lagere kosten en meer efficiëntie. 

De Omgevingsdienst IJsselland is per 2018 gestart en inmiddels 5 jaar actief en is momenteel bezig vanuit het Programma Samen Toekomstbestendig de Omgevingsdienst toekomstbestendig te maken. Al enige tijd hebben we zorgen over het functioneren en de toekomstbestendigheid van de Omgevingsdienst IJsselland. De voorspelde kostenbesparing is een kostenverhoging gebleken en we vragen ons af of dit tijdelijk is en wanneer deze dan weer terugkomt op het afgesproken niveau. Daarnaast naast hebben we twijfels of complexe taken wel kwalitatief op een acceptabel niveau uitgevoerd worden. 

In de raadsvergadering van 15 februari jl. hebben we vastgesteld dat de dagelijkse praktijk voor Steenwijkerland bevestigd dat de Omgevingsdienst met het Programma Samen Toekomstbestendig laat zien dat zij niet aan de verwachte kwaliteit kan voldoen. Want:
? adviezen laten te wensen over; ? de gestelde termijnen in de werkafspraken niet worden gehaald;
? gebrekkige ICT en administratie geven niet een duidelijk beeld van de werkvoorraad;
? het is maar beperkt mogelijk om inzichten te verschaffen in de lopende werkzaamheden, waardoor overleg en bijsturing wordt bemoeilijkt.

In onze eigen gemeente ervaren een fors aantal inwoners al maandenlang overlast van het bedrijf Icebear Steenwijk en vrijdag jl. ontvangen we van u een reactie dat u als externe deskundige Oosterveen & de Groot hebt verzocht u te adviseren over de juridische, maatschappelijke en politieke kant en TAUW B.V. voor de milieu gerelateerde kant. Door of namens de Omgevingsdienst IJsselland zijn er luchtemissiemetingen uitgevoerd t.a.v. stof en formaldehyde. Ondanks dat u de Omgevingsdienst heeft gevraagd hier de hoogste prioriteit en aandacht aan te geven kan er helaas nog geen inhoudelijke en gedetailleerde stand van zaken worden weergegeven. 

Wij vinden het net als u teleurstellend dat de Omgevingsdienst nog niet in staat is gebleken om die rapportage te verstrekken die noodzakelijk is om een goed beeld te krijgen of Icebear Steenwijk de Wet milieubeheer overtreedt of niet. We vragen ons dan ook af of het ooit nog goed komt met de Omgevingsdienst IJsselland. Ook de berichtgeving in de media waarin medewerkers de werksfeer en het management bekritiseren is weinig geruststellend. En hoe zal het gaan wanneer de Omgevingswet werkelijk ingevoerd gaat worden per 1 juli 2023? 

We hebben de volgende vragen voor u:
1. Heeft u met de Omgevingsdienst afgesproken wanneer zij uiterlijk de rapportage zullen presenteren m.b.t. de gedane luchtemissiemetingen inzake Icebear? In het belang van onze inwoners die overlast hiervan ervaren kan de Omgevingsdienst dit toch niet blijven uitstellen.
2. Heeft u met de Omgevingsdienst afspraken gemaakt over het declareren van de kosten die gemaakt worden voor het inschakelen van TAUW B.V. inzake Icebear?
3. Ervaart u van deelnemende partners ook zorgen omtrent de verwachte kwaliteit in complexere dossiers?
4. Ervaart u van deelnemende partners zorgen over de ontwikkeling van de begroting van de Omgevingsdienst?
5. Spreekt u met partners en het management van de Omgevingsdienst op enig moment over het uitblijven van accuraatheid?
6. Welke verbetertraject zou ingezet moeten worden om de Omgevingsdienst op het door de partners gewenste niveau te krijgen?
7. Zijn er nog meer dossiers waarbij u externe bedrijven heeft ingeschakeld voor controle en handhaving van milieu gerelateerde zaken?

Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10
De beeldentuin van Galerie Beeldschoon.
Bezoek het Weldadig Oord en kom genieten van Beeldschone Kunst Algemeen 7 mei, 11:30